Cum a fost distrus vaccinul la Petroșani? Oameni neinstruiți, erori în lanț

60 de doze de vaccin au fost distruse la Petroșani, după ce au fost congelate. O asistentă, plătită de DSP a fost scoasă vinovată, însă, femeia a fost lăsată să aștepte mai bine de o oră în stradă, cu vaccinul în lada frigorifică. Nimeni nu a instruit-o ce să facă, ba mai mult, i s-ar fi spus să îl pună în congelator.

Femeia care a pus în congelator vaccinul la Petroșani este angajată pe organigrama primăriei din Vulcan, dar în subordinea directă a DSP. A fost sunată duminică să vină să preia vaccinul, iar după asta, cel care i l-a dat, fără ca de față să fie vreun medic ori personal calificat, i-a zis să îl depoziteze în congelator. Iar femeia asta a și făcut.
„Din nota explicativă reiese faptul că  a primit un transport de vaccin, pe care a trebuit să îl depoziteze la  Școala nr 7, de la un șofer. A fost sunată telefonic  să meargă să ia vaccinurile. Le-a luat și apoi a stat o oră în fața școlii, până cineva a deschis școala. E curios că nimeni nu a vorbit despre acea oră în care vaccinul a stat afară, în condițiile meteo care erau la acea oră, după care i s-a spus să le bage în congelator. Doamna spune, în nota explicativă, că nu a făcut nimic de capul ei, ci a fost coordonată telefonic de doctor. Mai mult, mai era o asistentă cu dumneaei, care poate confirma”, a spus Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Medicul care ar fi trebuit să fie de față, respectiv doctorul Corlan a fost de gardă și a coordonat femeia prin telefon. Nimeni nu a instruit-o pe această femeie și nu i-a zis să facă altceva, decât ceea ce ea a și făcut. Potrivit primarului din Vulcan, femeia are competențe reduse și nu se știe de ce a fost aleasă să preia acest transport.

„Este vorba despre o doamnă asistent comunitar, care, în principal, se ocupă cu instruirea sanitară a persoanelor defavorizate, le învață cum să se spele și așa mai departe. De la DSP Hunedoara a fost solicitată să vină voluntar să ajute la vaccinare, într-un centru din Petroșani, unde și-a desfășurat activitatea de vineri”, mai spune primarul de la Vulcan. Asistenta a luat lada frigorifică în care se aflau vaccinurile, lăsate de șoferul ce le-a adus duminică, le-a pus în congelator, așa cum i s-a spus, iar mai apoi, luni dimineață, lotul era total compromis, vaccinul fiind congelat. Dozele au stat la minus 19 C, motiv pentru care serul a fost congelat și efectiv compromis. O anchetă este acum în derulare la centrul de vaccinare de la Petroșani, însă, nimeni nu își asumă faptul că oamenii nu au fost suficient instruiți, iar personalul calificat nici măcar nu a participat.

Diana Mitrache

foto arhiva din momentul in care vaccinul bun  a ajuns la centrul din Petrosani.

Advertisements