Un laborator pentru monitorizarea calității aerului de un milion de lei a fost achiziționat de cercetătorii de la INSEMEX Petroșani și acum este folosit în zone precum cea de la deponeul ecologic de la Bârcea, ori în zonele în care li se solicită prezența.

Este practic un microbuz perfect utilat, care le arată celor ce fac măsurătorile inclusiv particulele solide din aer.

„După cum se poate observa, aici avem o concentrație de 54 micrograme pe metru cub, iar limita noastră este de 50. Asta se întâmplă din cauza caselor din împrejurimi, care fac foc cu cărbuni și lemne, concentrația de pulberi este ridicată” , a spus Angelica Calamar, șefa Laboratorului de  Protecția Mediului din cadrul INSEMEX Petroșani, la o primă demonstrație practică, în curtea INSEMEX, acolo unde sunt multe case particulare, iar oamenii fac foc. În aer sunt particule de funingine, pe care aparatele le înregistrează, iar acuratețe cu care face măsurătorile este dată de faptul că tot echipamentul este de ultimă generație.

Este doar o demonstrație pe înțelesul tuturor a ceea ce poate face un astfel de laborator mobil. În fapt, mașina are o serie de aparaturi care măsoară hidrocarburile aromatice și halogenate, cu alte cuvinte compușii din mediu, care se ridică în zona gropilor de gunoi. „Noi ne putem deplasa oriunde în țară, pentru a vedea calitatea aerului. Laboratorul îl folosim destul de des, de când l-am achiziționat și avem contract cu firma SUPERCOM, spre exemplu, la depozitul de deșeuri de la Băcia, unde facem lunar analiza aerului. Asta, pentru că avem anumiți componenți, cum sunt odorizanții, sau produșii cu sulf, care trebuie monitorizați 24 de ore. Mai facem determinări și la Salina Praid, unde căutăm să vedem pulberile în suspensie și a gazelor din împrejurimile salinei și la noi îl folosim în partea de cercetare”, a mai spus șefa laboratorului de mediu. Microbuzul este practic un laborator pe care cercetătorii îl folosesc, pe de o parte, pentru a-și diversifica activitatea de cercetare și verificare, dar și pentru a monitoriza mediul.

„Este vorba despre un laborator de monitorizare a factorilor de mediu, pe care l-am achiziționat la începutul anului trecut, cu o valoare de un milion de lei, plus TVA”, a completat Artur Găman, director general INSEMEX. Dotările din acest laborator mobil sunt de ultimă generație, iar laboratorul prezentat acum, după un an de funcționare, este unul care își face treaba. Cercetătorii de la INSEMEX susțin că au accesat banii printr-un proiect de cercetare, din cadrul Programului Nucleu, finanțat de Ministerul Educației și Cercetării.

Diana Mitrache