Lupeniul fotbalistic a respirat multe decenii, începând cu 1920, până în 2010, prin ceea ce a fost echipa Minerul, cu multe sezoane în diviziile A, B și C. După dispariția sa, speranțele iubitorilor de fotbal din Lupeni s-au reaprins în vara anului 2011.

Hercules intră în ”legalitate”

Echipă de cartier, Hercules Lupeni a activat de prin 2008-2009, când evolua pe terenul de lângă Jiul de Vest, construit de mentorul ei Nelu Hațegan. În vara lui 2011 echipa este afiliată la AJF Hunedoara, înscriindu-se în liga a V-a pentru sezonul 2011-2012. Startul oficial a fost dat pe data de 11 septembrie 2011, scor 1-1 la Lupeni cu Unirea Gen. Berthelot, jucătorul Ion Bob deschizând scorul pentru gazde în min. 58.

În liga a V-a, până la baraj!

În sezonul 2012-2013 Hercules Lupeni este acceptată în liga a IV-a Hunedoara de pe locul 3 (primele două clasate din liga a V-a CS Ghelari și Cetate Răchitova au refuzat promovarea), unde va face o figură frumoasă în următorii patru ani, beneficiind de aportul unui antrenor tenace Dan Voicu și de o serie de jucători care s-au făcut remarcați la acest nivel: Traian ”Jalon”, Câmpean, M. Dumitrescu, Curtean, Ciocârlan, A. Harangozo, Adr. Zlate, R. Moldovan, M. Filip, Brândușa, Adi Farcaș, Ciocâia, D. Ursachi, Adr. Roșian, Firan, Adr. Savu, Al. Cojocaru. Astfel, la cinci ani de la înființare, Hercules Lupeni încheie sezonul 2015-2016 pe primul loc în liga a IV-a Hunedoara, cu drept de participare la barajul de promovare în liga a III-a.

Speranțele s-au reaprins pentru fotbalul lupenean…

Barajul, începutul sfârșitului…

Misiune dificilă la manșa dublă a barajului cu Ripensia Timișoara, echipă legendară, născută din propria-i cenușă. Două meciuri de coșmar pentru lupeneni, 0-4 la Timișoara și 0-3 la Lupeni, practic, fără istorii sau comentarii. A fost momentul în care… s-a rupt lanțul de iubire, finanțatorul echipei n-a mai avut resursele financiare de a susține echipa. După un loc 6 în campionatul 2017-2018, echipa nu a mai continuat, astfel că în vara lui 2018 ea a fost retrasă din campionat. După șapte ani în campionatele județului Hunedoara, fotbalul la Lupeni a murit definitiv.

Anul acesta, Hercules Lupeni ar fi împlinit 10 ani…
GENU TUTU