Update:  Incepand cu 18.01.2021, ora 08:00 se deschid centrele de vaccinare de la Deva (Centrul Cultural Dragan Muntean), Hunedoara (Sala de sport Liceul Traian Lalescu si Petrosani (Sala de sport Scoala nr. 7).
In acest moment toate locurile pentru centrele de la Deva si HD au fost ocupate pana in data de 28.02.2021, iar la Petrosani probabil se vor ocupa in cursul zilei.
In total, pe cele 3 centre, au fost inregistrate, pana in acest moment, in platforma de programari 9.871 de persoane. La aceasta ora avem 4.296 de persoane vaccinate in judet, incepand cu data de 30.12.2020. Maine vom aduce cel mai mare transport cu doze de vaccin, respectiv 2.760 de doze (460 de flacoane), care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru populatie si la cele din unitatile spitalicesti care vor continua vaccinarea personalului medical la prima vaccinare si RAPEL, transmit reprezentantii DSP Hunedoara.

Inspectorii DSP Hunedoara au demarat la noi în județ etapa a doua de vaccinare. De vineri de la ora 15,00, a fost deschisă lista pentru programări. De duminică, în 3 centre au fost deja așteptați oamenii să fie vaccinați
Etapa a doua a demarat  în ultima zi a săptămânii trecute, când primele echipe au sosit în centrele ce vor face vaccinări. Cum va decurge activitatea ne explică chiar directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.
„Vom intra în etapa a doua de vaccinare a populației. Vorbim despre persoanele de peste 65 de ani și cei cu boli cronice. Noi de vineri avem echipele mobile la centrele rezidențiale. Sunt două echipe mobile atașate la centrul de vaccinare de la Deva și o echipă la centrul de la Petroșani. În mod normal, vineri, de la 15, se pot face programări pentru centrul de la Deva, Hunedoara și Petroșani. Etapizat vom da drumul și în celelalte 7 centre”, a spus Sebastian Mezei, director DSP Hunedoara.
Cum vor proceda oamenii, cine îi înscrie și când se vor vaccina? Acestea sunt întrebări frecvente în această perioadă, iar inspectorii sanitari ne spun cum vor proceda.
„Se pot programa, fie după ce și-au creat cont în platforma națională, pot prin medicul de familie, pot să își facă programare inclusiv prin call center, sau prin Direcția de Asistență Socială a Primăriei. Nu se duc direct acolo.  La centrul de vaccinare, când au programare. Da, ei selectează ziua și ora când doresc să meargă, atunci când își fac programarea”, a mai spus Sebastian Mezei. Prima etapă este încă în derulare în județul Hunedoara, iar personalul medical va primi imediat și a doua doză de vaccin, respectiv rapelul. Sunt peste 3.000 de oameni vaccinați deja în Hunedoara, iar de joi au mai fost aduse 1.870 de doze de vaccin, cu care va fi acoperit necesarul până luni.
„În mod normal, programarea se face cu 48 de ore înainte. Aceasta înseamnă că dacă vineri la 3 s-a deschis platforma, primii vaccinați vor fi duminică dimineață. Deși, la nivelul țării, s-a stabilit ca de luni, dar noi am zis să nu pierdem nicio zi și să începem de duminică”, a conchis directorul DSP Hunedoara.
Peste 40% din totalul celor ce lucrează în sistemul medical al județului Hunedoara s-au vaccinat. Statisticile arată că sunt peste 12.500 de oameni infectați, de la începutul pandemiei, în județ, iar numai vineri au fost raportate 45 de cazuri noi.
Diana Mitrache