În week-end-ul care a trecut a fost pericol de 3 spre 4, din 5, în munții din Valea Jiului, iar salvamontiștii au avertizat încă de vineri cu privire la faptul că stratul proaspăt de zăpadă, așezat la peste 1.800 de metri, poate să provoace avalanșe.
Le-au și recomandat turiștilor să fie prudenți, echipați și să evite traseele de coastă.
A nins mult și mii de oameni au ajuns din nou în stațiunile Straja Pasul Vâlcan sau Parâng. Salvamontiștii, însă, spun că pericolul de avalanșă a fost mare, pentru cei ce au ales să plece în drumeție, așa că le-au recomandat să poarte o discuție cu specialiștii înainte de a pleca.
„La peste 1.800 de metri altitudine, gradul de avalanșă este de 3 spre 4. A nins foarte mult, viscolit, pe partea nordică a versanților s-au făcut plăci de vânt, dar și stratul de zăpadă este foarte mare, peste un metru și jumătate. Dacă se pleacă la traseu de creastă, acum, în această perioadă, noi nu le recomandă, dar îi așteptăm la noi la sediu să primească indicații. Dacă totuși, se duc într-o plimbare până pe Parângul Mic, e ok, dar nu mai departe, pentru că sunt zone foarte expuse și anins proaspăt. Avalanșa se poate produce instant”, a spus Remus Popescu, șef Salvamont Parâng.
Toate pârtiile sunt pregătite și în toate cele trei stațiunile de munte sunt așteptați schiorii. Dar, pentru cei care vin pentru trasee, salvamontiștii le recomandă echipamente corespunzătoare.
„Cei care urcă în stațiune, să se echipeze de iarnă, iar cei care merg pe trasee, nepărat să aibă colțari, piolet, mai ales la schiul de tură, ori dacă ies cu snowboard-ul. Eu le recomand să aibă la ei sondă de avalanșă, lopată, dispozitiv de căutare în avalanșă”, a mai spus șeful Salvamont din Parâng.
La munte vremea a fost perfectă și mii de turiști au venit să își petreacă week-end-ul în stațiunile de la noi. În plus, meteorologii anunță în continuare ninsori, care vor așeza un strat nou de zăpadă.
Diana Mitrache