Carnea unui urs a fost trimisã la analize în Italia, pentru cã veterinarii din Valea Jiului au gãsit o specie rarã de trichinelozã, iar doi porci tãiati avea trichinelozã si au fost incinerati. E sezonul de tãiat si veterinarii ne îndeamnã la prudentã.

Veterinarii din Valea Jiului au retras de la consumul uman cantitãti importante de carne de porc, dar si de urs. Asta dupã ce au constatat cã animalele sacrificate aveau diferite afectiuni.

Nu mai putin de 600 de porci au fost examinati, dar nu toti au fost buni de mâncat. În plus, nici ursul rezultat în urma unei vânãtori autorizate nu este tocmai comestibil, iar veterinarii au dus analizele la expertizare în Italia, pentru cã s-a depistat o specie nouã de trichinelozã.

„Numai în ultima lunã s-au verificat 620 de porci. S-au identificat doi porci pozitivi cu trichinelozã, un urs infestat cu trichinela. O formã deosebitã. Am recoltat probele si le-am trimis, pentru omologare la Centrul International de depistare a speciilor din Italia”, a declarat dr. Gheorghe Cristea, medic veterinar,seful DSVSA Valea Jiului.

Practic, ursul vânat în muntii din Valea Jiului avea o formã nouã de boalã, iar veterinarii vor sã vadã cât de gravã este. Pânã atunci, carnea a fost retrasã de la consum, sau proprietarilor li s-a recomandat cum sã o mãnânce.

„Carnea infestatã cu trichinela a fost retrasã s-a predat la firmele de incinerare, iar cãrnurile infestate cu diferiti paraziti s-au dat conditionat, prin fierbere la peste 100 de grade Celsius”, a mai adãugat dr. Cristea.

Luna decembrie este luna în care foarte multioameni îsi sacrificã porcii în gospodãrie, tocmai de aceea, veterinarii le recomandã acestora sã nu mãnânce carnea, pânã nu fac examenul medical al acesteia.

Diana Mitrache