Patru cehi au fost acuzați și găsiți vinovați de către magistrați după ce au intrat cu detectoare de metale în patrimoniul arheologic din munții Orăștiei și au făcut săpături ilegale. Toți au fost condamnați la pedepse cu suspendare.
Faptele de braconaj arheologic s-au petrecut în toamna anului 2015, iar cehii, Radek Lang , Jan Chrt, Roman Muzik și Lukas Havlik au fost cercetați în libertate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia timp de circa doi ani. Trei dintre braconieri au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Orăștie la câte 1 an și 4 luni închisoare pentru infracțiunea de furt calificat, respectiv câte 8 luni închisoare pentru infracțiunea de distrugere și 8 luni închisoare pentru acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Lukas Havlik, respectiv 2 ani, 5 luni și 10 zile. Totodată au fost obligați de instanță să achite în solidar suma de 12.500 lei către Statul Român prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Soluția dictată de Judecătoria Orăștie în toamna anului trecut a rămas definitivă după ce inculpații au renunțat să formuleze apel.
Braconierii au făcut săpături ilegale în perimetrul sitului arheologic cetatea dacică Costești – Blidaru, cetatea dacică Costești – Cetățuia, cetatea dacică Luncani cât și la cetatea dacică Bănița. Ancheta a fost una complexă și a presupus efectuarea unor percheziții la domiciliile din Cehia, de unde au fost ridicate bunuri arheologice și detectoarele de metale folosite la infracțiuni. ”În perioada 12 -20 09 2015, inculpații, cetățeni cehi, au efectuat excavații neautorizate, au utilizat detectoare de metale, producând distrugerea stratigrafiei arheologice și a monumentelor istorice. Ulterior plecării acestora din țară, în urma cercetărilor efectuate în zonele sus amintite, au fost identificate un număr de 266 intervenții invazive”, au reținut judecătorii.
Cu ocazia perchezițiilor efectuate la domiciliile inculpaților din Cehia au fost identificate șapte monede antice și peste 130 de piese arheologice.