Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor s-a întâlnit la sfârșitul săptămâni trecute cu managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlici, și cu prof. univ. dr. Gelu Florea și dr. Răzvan Mateescu, reprezentanții Consiliului Științific al Serviciului de Administrare a Monumentelor Istorice și ai echipei de cercetare din Munții Orăștiei.
Discuțiile au vizat pașii parcurși până în prezent de către Consiliul Județean Hunedoara în vederea preluării în proprietate a celor patru cetăți dacice aflate pe teritoriul județului nostru, care fac obiectul Legii nr. 23/2020, precum și implementarea măsurilor privind administrarea și protejarea monumentelor UNESCO din momentul preluării lor definitive.
De asemenea, discuțiile au vizat implicarea și sprijinul activ acordat de Consiliul Județean Hunedoara în administrarea cetății Sarmizegetusa Regia și a continuării cercetărilor arheologice sistematice din sit derulate de colectivul coordonat de prof. univ. dr. Gelu Florea. Președintele Laurențiu Nistor și oaspeții săi au vorbit și despre stadiul implementării proiectului finanțat din granturi norvegiene prin programul Ro-Cultura, care vizează conservarea/ restaurarea unor componente importante ale cetății și creșterea numărului de vizitatori în fosta capitală a Regatului Dac.
Consiliul Județean Hunedoara se va implica și pe viitor în susținerea activităților care vor aduce notorietate sitului și care, cu siguranță, vor contribui la noi descoperiri importante, menite să ofere informații noi despre civilizația dacică.