Cascade înghețate, care îți taie răsuflarea, reflectând lumina prin zăpadă și vegetație, animale rare, dar și păsări pe care nu prea le-am văzut pe la noi, pot fi acum observate în Cheile Jiețului. Le-am descoperit cu toții în ultima vreme, pentru că toată lumea a plecat, măcar o zi, prin aceste locuri, ca să ia o gură de aer proaspăt. Iar paginile de socializare s-au umplut de fotografii și filme.

Capre negre în habitatul lor natural, oameni care își cară fânul spre animalele din gospodării, rățuște mandarin în apele Jiețului, țurțuri ce par adevărate caleidoscoape construite de natură și cascade înghețate- bocnă. Sunt câteva din lucrurile ce te fac să urci spre hotarul cu Vâlcea, din Valea Jiului.
Totul pornește de la ieșirea din satul Jieț, pe firul apei cu același nume. Acolo l-am găsit, ca de obicei, pe Laurențiu Vasile, cel pe care toată lumea îl știe deja ca „fotograful de serviciu”. L-am găsit „la servici”, așa cum ne-a obișnuit. Era fascinat să filmeze rățuște mandarin, în apele Jiețului.
„Lacurile din împrejurul orașului Petrila au înghețat și rațele vin aici, pe Jieț. Rațele sălbatice nu pleacă, doar găștele, dar văd prima oară rațe mandarin. Am mai văzut, tot prima dată, un stârc, care chiar e pasăre migratoare, dar acum stă încă în Cheile Jiețului”, a spus Sorin Laurențiu Vasile, în timp ce chiar filma aceste minunate păsări.

Fotograful de serviciu vine zi de zi de ani buni pe acest traseu și o face pentru a se menține sănătos, el fiind, așa cum spun oamenii locului, cel care le mai aduce chiar și vești din oraș. „E al optulea an de când eu am descoperit frumusețile din Cheile Jiețului și tot atunci m-ați și găsit aici cu bicicleta și aparatul foto. Anul acesta am ajuns de 3 ori la hotar, la Cabana Mija, la mănăstirea din Jieț și merg și în drumeții pe jos, ca să le arăt altora, de pe rețelele de socializare care sunt ocupațiile momârlanilor de aici”, mai spune minerul pensionar, care a devenit cunoscut drept „fotograful de serviciu”.
„Ne-am obișnuit cu el. Ne fotografiază că ducem animalele la apă, că ducem fân la ele. E zilnic pe aici și ne spune ce mai e prin oraș” , a spus un momrlan ce tocmai lua fân dintr-o căpiță, răspândind un miros excelent în frigul iernii.
Are mii de urmăritori pe rețelele de socializare și este omul care atrage turiștii în zănă, după ce postează ceea ce vede în aceste locuri de poveste.
„Multă lume apreciază, că sunt puțini cei care fac ce fac eu”, spune Laurențiu Vasile.
Pensionarul ieșit din mină a vrut mereu să evadeze în natură și o face și acum, după atâția ani. A urmărit familii întregi de capre negre. Le știe locul de iernat, iar peisajele surprinse de el sunt mereu apreciate. Caprele, însă, parcă îl știu și ele.
„Și după o zi după ce au fătat le-am văzut puiuțul. Acum sunt iar aici, în Chei. Acum câteva zile, m-a luat un prieten cu mașina și i-am zis să mă lase unde știa eu că sunt, iar ele chiar erau acolo, la doi metri de mine”, mai spune el.
Mult mai mulți oameni au ales acum Cheile Jiețului, pentru că locul este, fie vară, fie iarnă, unul minunat.
„Este un derdeluș în zona cabanei Mija și acolo vin în week-end sute de persoane, iar acum merg și la hotar mulți. Fac schi de tură, către Costa lu Rus, Huluzu. Oamenii au descoperit locurile de aici”, a conchis fostul miner, acum, pe o bicicletă perfect echipată de iarnă.
Turiștii vin în zona Văii Jiului și fiindcă văd ceea ce postează fotograful de serviciu, dar și pentru că redescoperă frumusețea peisajului de lângă casă. Și nu sunt doar turiști din zona Văii Jiului sau a județului nostru, ci chiar din întreaga țară.
Așa că dacă ajungeți pe Cheile Jiețului, musai vă veți întâlni cu Laurențiu Sorin Vasile, omul care ne arată de la peisajele de munte, la momârlanii care își adapă vitele și până la caprele negre și rățuștele mandarin care trăiesc în sălbăticie.
Diana Mitrache