În urmă cu câteva zile, primarii din țară acuzau Ministerul Sănătății că i-a pus să organizeze și să doteze centrele de vaccinare fără a le da și bani.

La Lupeni, autoritățile locale au scos din buget 7.560 de lei pentru achiziționarea paravanelor care au fost amplasate în centrul de vaccinare de la Palatul Cultural Minerul din localitate.
Primarii din Asociația Municipiilor din România arătau că toate responsabilitățile au căzut în sarcina autorităților locale.
Este vorba despre un proiect de Ordonanț de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare.
Potrivit autorităților, în etapa a două a campaniei de vaccinare numărul centrelor va fi suplimentat, astfel încât la nivel local se caută spații disponibile care ar putea funcționa ca centre de vaccinare.
În etapa 2 este cuprinsă populația cu grad ridicat de risc și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale – înscrierile se pot realiza astfel:
1. Prin intermediul angajatorului, pentru personalul care desfășoară activități în domenii cheie, esențiale;
2. Individual, direct pe platforma informatică, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani (aplicația confirmă vârsta prin verificarea CNP-ului introdus la înregistrare);
3. Prin intermediul medicului de familie, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
4. Prin administrator, pentru persoanele cu grad ridicat de risc din centrele medico-sociale și rezidențiale;
5. Prin aparținători, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani;
6. Prin apelarea numărului de telefon – 0214 144 454, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
7. Prin direcțiile de asistență sociale de la nivelul primăriilor, pentru persoanele care au vârsta peste 65 de ani și
pentru persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă;
Cosmin BACIU