Clădirea abandonată și care este zi de zi un pericol public a devenit din nou atractivă pentru autoritățile locale. Este vorba despre construția aflată în centrul municipiului Petroșani și pentru care, și primăria și universitatea ar avea planuri.

După ce primarul Tiberiu Iacob Ridzi a reiterat ideea de a reabilita clădirea Casei studențești, rectorul Universității din Petroșani, profesorul universitar Sorin Radu spune că are de gând să scrie un proiect, să o ia în patrimoniu și să o dea mediului academic, așa cum a fost ea proiectată.
„Să vedem în ce măsură putem obține casa de cultură. Vreau să facem din nou o adresă prin care să solicităm ca să ajungă, din patrimoniul Tineretului și Sportului, în patrimoniul Ministerului Educației Naționale, respectiv, al Universității din Petroșani. Este o clădire aflată în centrul Petroșaniului și care este destinată studenților. Aici studenții pot desfășura activități și nu văd de ce ar avea o altă destinație”, a spus prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.
Rectorul mai crede că, așa cum a fost proiectată, clădirea poate fi utilă studenților, care și așa nu au spații prea generoase pentru activitățile culturale.
„În fond, noi avem aici două clădiri. Una, care este funcțională, cea veche și cea nouă, pe care trebuie să o punem în funcțiune. Mă gândesc că, dacă vine de la noi, putem cere fonduri europene chiar, pentru a o pune în funcțiune. E păcat de ea și e păcat că putem să o utilizăm mai bine, pentru acțiunile pentru care a fost destinată”, a mai precizat Rectorul Universității din Petroșani, Sorin Radu.
Clădirea este abandonată din anii comunismului și a devenit atractivă doar pentru oamenii străzii, ori tinerii care mai dau pe acoperiș petreceri neautorizate.
Din păcate, în ultimii ani, a fost mai mereu distrusă, geamurile sunt sparte și întreg ansamblul este degradat constant.
Minim 3 milioane de euro ar fi necesari pentru a reconstrui clădirea, una dintre cele mai emblematice din Petroșani, Construcția a primit rareori bani, pentru a fi măcar conservată, dar, în toți acești ani s-a degradat continuu. Dacă va fi preluată și renovată, aceasta ar aduce un nou suflu vieții studențești, văduvită acum de inexistența unui spațiu pentru concerte, ori expoziții.
Rămâne de văzut cine o ia și ce va face cu ea, că până una-alta, ea stă nefolosită și degradată de prea mulți ani.
Diana Mitrache