Anul 2021 vine cu reguli noi în sectorul construcțiilor. Pentru toate clădirile noi, fie că vorbim de case, ori blocuri, pentru care se solicită autorizații de construcție, vor trebui adoptate metode, care să respecte criterii pentru creșterea eficienței energetice.

Construcțiile de locuit trebuie să fie eficiente energetic. Nu se mai pot construi case, birouri, ori blocuri, dacă nu se caută soluții moderne și eficiente. Legea 101/2020 prevede că cel puțin 30% din energia consumată trebuie să fie din surse regenerabile. Pot fi folosite panouri solare, pompe de căldură, iar incintele vor trebui dotate cu sisteme de autoreglare a temperaturii. Nici mașinile nepoluante nu sunt excluse din planurile de construcție.
Cei care construiesc clădirile vor fi obligați ca în parcări să asigure loc pentru montarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice. Conform legii, însă, locatarii care vor să monteze puncte de încărcare a mașinilor electrice în parcări o vor face pe cheltuia lor. Tot ei vor plăti și energia electrică pe care o consumă.
Diana Mitrache