Aproape în fiecare an, în Valea Jiului, îsi fac aparitia grupuri de colindãtori din zone îndepãrtate ale tãrii. Majoritatea celor care vin cu colindul o fac pentru a câstiga câtiva bani, dar si pentru a duce traditia mai departe, datinã lãsatã de la mosi si strãmosi.

Colindãtorii se opresc în fiecare an pentru o sãptãmânã si în cele sase localitãti ale Vãii, în ciuda faptului cã oamenii de aici sunt sãraci. Perioada din preajma Crãciunului a dat nastere la o nouã ocupatie si anume cea de colindãtor profesionist.

Grupuri de tineri, înainte cu aproximativ douã sãptãmâni de sãrbãtoarea Crãciunului ajung cu „Capra”, „Plugusorul”, „Ursul” sau „Steaua” în Valea Jiului, la Petrosani, în speranta cã îsi vor rotunji veniturile.

Dorm pe unde apucã si colindã cât e ziua de lungã strãzile oraselor pe unde ajung. Danseazã, cântã si recitã cu patos colinde, de multe ori modificate si adaptate la zona în care se gãsesc, îndemnându-i pe trecãtori sã le lase un bãnut în cutie „pentru a avea noroc si fericire”.

Colindãtorii prin centrul orasului în zonele aglomerate, printre blocuri sau pe la firme si bat din tobe, costumati tipãtor. Costumele nu sunt altceva decât niste pelerine din pânzã colorate strident, de care au prins tot felul de ciucuri, iar „Capra” este o bucatã de lemn cioplitã. Si chiar dacã este o amestecãturã totusi, acest „spectacol” a prins.

Sunt mai sãraci

Pe strãzile din Petrosani îsi fac aparitia în fiecare an douã echipe de colindãtori. Ambele sunt din zona Olteniei si încearcã sã câstige un ban de pe urma colindului. „Venim în fiecare an si ne oprim câte o sãptãmânã si aici în Valea Jiului. Nu merge grozav pentru cã oamenii sunt sãraci, dar ne bucurãm când îi vedem cã se opresc si ne aplaudã. Cine are si ne poate da ceva ne dã.

Nu facem cine stie cât de pe stradã, bani buni ies seara când colindãm pe la patroni. Vin dupã noi, s-au ne spun ziua unde sã mergem si sã colindãm. Si sunt destui oameni bogati în Valea Jiului care ne cheamã sã le colindãm”, povesteste Mihai Rãducanu. O parte din bani se duc pe hotel sau pe camera închiriatã pe timpul noptii, dar nu foarte multi bani pentru cã este suficient o camerã cu un pat pentru trei persoane. Colindãtorii regretã cã lumea e din ce în ce mai sãracã, iar în Valea Jiului acest lucru se vede cu ochiul liber. „Multi ar vrea sã ne dea ceva, dar când duc mâna la portofel vãd cã nu prea au ce. Oamenii nu mai pot renunta la 10 lei, asa de usor. Acum, cu banii ãstia îsi cumpãrã o pâine . Minerii sunt bucurosi sã ne vadã si sã ne primeascã în casele lor”, spune Mihai, un alt colindãtor. Traditia spune cã fiecare familie care primeste colindãtori în casã va avea parte în noul an de sãnãtate, rod bogat si împlinirea dorintelor, iar acesta este un motiv suficient de puternic pentru multi sã-si doreascã în casã colindãtori.

Maximilian Gânju