D acă ajungi în stația CFR de la Petroșani, poți vedea că aici, cândva, dacii băteau monede, unele fiind dintre cele găsite când s-a săpat fundația clădirii gării, dar și că minerii și CFR-iștii au fost ca frații, meseriile fiind absolut dependente unele de altele. Au reușit asta o mână de angajați, sprijiniți de Asociația Cultul Eroilor Regina Maria, care a dat și banii necesari.

Imediat ce cobori din tren, la Petroșani găsești cișmeaua proaspăt recondiționată, odată cu reabilitarea clădirilor de patrimoniu de aici. Cea veche era din mozaic, iar aceasta este din travertin, desenul inscripționat aici fiind cel care arată că trenurile și minerii au avut mereu o bună legătură.
„Am făcut-o din materialul din care sunt făcute operele lui Brîncuși de la Târgu Jiu, respectiv, travertin. Înainte era o placă de mozaic ce nu a mai putut fi recondiționată la o calitate satisfăcătoare și atunci am reprodus exact ce a fost înainte, dar pe travertin. CFR-ul și mineruitul sunt strâns legate și sus avem o imagine a CFR și jos a minerilor. Există mai multe legături între ei, sunt meserii unde solidaritatea și devotamentul au alte valori. Și CFR-iștii și minerii își fac treaba bine, nu se frica unui șef care vine și în controlează, ci de grija că o greșeală îi poate costa foarte mult, chiar și viața”, ne-a explicat Dorel Șchiopu, secretar executiv Cultul Eroilor Filiala Hunedoara.
Și, dacă istoria recentă este limpede pentru toată lumea, cea de dinainte de Hristos este și ea încrustată pe o placă de marmură neagră.

„Noi vrem, prin această placă din gară, să le arătăm celor care vor vizita stația Petroșani că această zonă a Văii Jiului a fost populată încă de pe vremea dacilor, din zona Orăștiei. Este același neam, cel care vine și se așează în zonă și se extinde către Oltenia”, a spus Gheorghe Ile, președintele Asociației Cultul Eroilor Valea Jiului, cel care a spijinit realizarea acestei plăci.
„Atunci când s-a săpat fundația gării, au fost găsite peste 2.500 de monede, tetradrahme grecești. Interesant este că dacii băteau monede, copiind valuta vremii. Găsim în acest tezaur monede grecești din secolul IV Înainte de Hristos, ceea ce dovedește că atunci, în Valea Jiului, exista viață comercială și chiar era o rute ale Carpaților. Putem spune că suntem aici dintotdeauna”, a completat și Dorel Șchiopu.
În 2020, gara din Petroșani a împlinit 150 de ani și atunci a fost momentul prielnic pentru a monta această placă comemorativă. De altfel, pe un fundal de marmură neagră sunt gravate aceste monede cu care dacii făceau aici comerț.
„Tetradrahma grecească era atunci un fel de valută a Europei. Ei o băteau cu matrițele lor, cu ar și argint, dar foloseau monede ce circulau atunci. Sunt exact monedele care circulau și în Imperiul Macedonean, pe față fiind efigia lui Zeus, iar pe revers, unde sunt de două tipuri,
pentru că după Jocurile Olimpice a fost schimbată moneda în Macedonia. Și atunci, dacii au folosit același model”, mai notează Dorel Șchiopu.
Așa că, dacă veniți ăn gară, nu ezitați să aruncați o privire spre pereții acesteia. Veți vedea acolo monedele vechi de peste două mii de ani, iar dacă beți apă de aici, sigur veți reveni, așa cum spune o vorbă de la noi. Și asta, mai ales că cișmeaua are încrustrată în travertin istoria recentă: un tren ce iese dintr-o galerie de mină.
Diana Mitrache