P andemia a trimis inginerii în mediul on-line și la Universitatea din Petroșani, unde, atât studenții, cât și profesorii, au încercat să spargă bariera internetului. A fost greu, spun ambele părți, care deja se pregătesc de o nouă sesiune, însă, cel mai probabil, lacunele vor fi recuperate.

La o disciplină precum ingineria, unde practica este esențială, școala on-line este foarte dificilă. Studenții de la Petroșani spun că le-a lipsit nu doar momentul de întâlnire cu colegii și profesorii, ci și experiența practică, de care s-au bucurat mult mai greu. Și asta le-ar putea crea lacune ce vor fi musai recuperate imediat ce se va reveni în amfiteatre.

„On-line nu prea merge treaba, deoarece știm prea bine că o lucrare, în condiții de laborator, e mult mai accesibilă, ca informație. Profesorii au făcut tot ce au putut ca să ne predea. La inginerii de anul I e și mai rău, că ei nu știu exact nici măcar cum e la școală, iar cei din anul IV, care trebuie să își pregătească lucrarea de licență, nu pot ajunge la universitate. Noi facem lucrarea de laborator, cu softuri care le simulează și, la laborator chiar le punem în practică. Păcat că ministerul a decis să nu venim la școală, iar urmările le vom vedea în timp”, a spus Ilie Iucal, student la Petroșani.

Universitatea din Petroșani a cumpărat un soft și fiecare dascăl a avut posibilitatea să își urce acolo cursurile. Laboratoarele s-au făcut și ele pe simulatoare, tot on-line, însă, chiar și rectorul universității recunoaște că nu a fost ușor deloc.

„Este destul de dificil în sensul că, dacă o parte dintre lucrările de laborator le putem simula și le putem transmite studenților, o altă parte nu le putem realiza astfel și, ca atare, ele vor trebui să fie recuperate în această perioadă. Dacă nu, vom merge cu însușirea lor, prin  prezentarea video. Noi am mai realizat niște prezentări sintetice a tuturor laboratoarelor, dar nu a tuturor lucrărilor de laborator. Am încercat să le prezentăm așa, ca studenții să înțeleagă fenomenele. Indiscutabil era mult mai bine să le facă ei, practic”, spune și prof univ dr ing Sorin Radu, rectorul Universității din Petroșani.

Universitatea din Petroșani a reînceput de luni cursurile și asta tot on-line. Tot așa va fi ți sesiune de examene, care aici începe în 3 săptămâni, aceasta fiind săptămâna colocviilor.

„Noi am cumpărat și un  program cu care funcționăm și unde cadrele didactice și-au încărcat cursurile în format electronic. Ele sunt accesibile de către studenți și avem asigurată și o mentenanță din partea furnizorului, ca să nu fie sincope. Folosim și alte programe, gratuite, sau care sunt utilizate și de alte universități. Cert este că acum căutăm ca, prin tot ce avem la dispoziție, să acoperim pregătirea studenților ca rezultatele din această sesiune că fie bune”, mai spune rectorul universității.

Studenții spun că le-a fost greu și că abia așteaptă ca școala să se mute în amfiteatre și laboratoare, studenții din anul I să se cunoască și să cunoască viața din capus, iar cei din ultimii ani de studiu să își finalizeze cu bine lucrările.

Diana Mitrache