Cel mai pur cuarț va putea fi exploatat la Uricani în 2021

Zăcământul de cuarț pur de la Uricani încă nu este exploatat, deși au trecut 21 de ani de când a fost pus gaj într-un împrumut bancar.

Sunt firme interesate, însă, două instituții bancare au avut proprietatea terenului de la suprafață și, ca atare, cei care vor să deschidă această exploatare nu o pot face, până nu intră în posesia terenului de la suprafață. Primarul speră să facă asta în 2021.

Primarul Dănuț Buhăescu a fost la Agenția de Resurse Minerale și a încercat să găsească o soluție, pentru că exploatarea zăcământului de cuarț pur de la Uricani ar fi o gură de oxigen în economia zonei. Ar fi prima exploatare care se deschide, după ce orașul din vestul Văii Jiului a rămas fără nicio mină. „De ceva timp, suntem în discuții, cred că din vara trecută, că a venit o altă firmă interesată de cuarț.Trebuie să facă investiții. Să vină cu utilaje, concasoare, tot ce înseamnă exploatare, și le-am promis că vom scoate  o porțiune de teren, în zona preparației, ca să poată dezvolta și partea de procesare, prelucrare”, a spus Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Afacerea cuarţului din cariera Şiglău-Uricani a început în anul 1999, când SC “Construct Grup Internaţional” SRL a cumpărat fabrica ce procesa zăcământul contra sumei de 250.000 de lei. Acum, însă, cariera este lăsată în paragină, pentru că nimeni nu a mai putut intra acolo, iar fabrica nici nu mai există. Sub pământ, însă, se găseşte cel mai pur zăcământ de cuarţ din Europa şi al treilea, din punctul de vedere al calităţii, din lume, zăcământul fiind estimat la 40-45 milioane de dolari. Cei care l-ar exploata, negociază acum terenul, însă, câștigul ar fi al comunității. „Ar însemna locuri de muncă. Înseamnă cea mai serioasă investiție, de când s-a închis mineritul din Valea Jiului”, mai spune primarul din Uricani.

Ani de zile, exploatarea de cuarț a fost pusă gaj pentru un împrumut la Banca de Scont, de către un fost prefect al județului Hunedoara. Mai mulți oameni au fost condamnați la închisoare pentru asta, iar acum a venit momentul ca autoritățile locale să spere că foștii mineri, calificați pentru munca de exploatare a zăcămintelor, să poată avea din nou de lucru.

Diana Mitrache

Advertisements