Week-end cu Cod galben în Hunedoara. Salvamontiștii au avertizat turiștii

La finele săptămânii trecute a fost un cod galben de precipitații, iar echipele Salvamont din Hunedoara le-au cerut turiștilor să vină echipați și să nu se aventureze. A fost ultimul week-end din vacanță și oamenii au fost tentați să vină în număr mare la schi, sau să urce pe trasee, iar pericolul de avalanșă a fost uriaș.
Șeful echipei Salvamont din Hunedoara a transmis tuturor celor care au venit la munte să fie prudenți și să se aventureze numai pe pârtiile amenajate. Pericolul de avalanșă a fost unul foarte crescut.
„În stațiuni a nins. Este strat de zăpadă considerabil pe zonele schiabile, din Straja, Parâng și Râușor. Pârtiile sunt bune, dar în zona de creastă, unde turiștii fac ture de munte, nu este recomandat. Zăpada nu e bună. A nins, dar a fost și viscol și zăpada e pe zonele de vâlcele, jgheaburi, iar traversarea pe aceste trasee, să fie periculoasă. Recoamndăm ca, deocamdată, să nu meargă acolo”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Salvamontiștii le recomandă turiștilor să vină echipați și celor care sunt obișnuiți cu drumețiile să aibă tot ce au nevoie la ei.  „Echipamentul să fie unul de iarnă, nu unul obișnuit, de munte. Să fie unul robust, cu o talpă rigidă, la care să poată fi montați colțarii, sau schiurile de tură. Mai e necesară și o coardă, pentru asigurarea în zonele de creastă înzăpezite, iar, dacă chiar vor să meargă în tură, să evite traseele de vară. Și, cel mai important este să anunțe salvamontul și familia, să știm unde să acționăm”, a mai adăugat Ovidiu Bodean.
În toate stațiunile de munte de la noi este zăpadă și mii de oameni sunt așteptați să urce la munte. Salvamontiștii le recomandă tuturor prudență chiar și pe pârtie, tocmai pentru că sunt foarte mulți turiști și pe pârtii, iar schiatul este, uneori similar cu cel printre copaci, din cauza aglomerației.
Diana Mitrache

Advertisements