A plouat torențial, mai bine de 48 de ore, în Valea Jiului, iar cantitățile de apă care s-au adunat, au inundat câteva gospodării, sau case. Zeci de oameni din Valea de Brazi, din Vulcan sau Aninoasa au fost nevoiți să își scoată apa din curți și în Vestul Văii Jiului a fost activat codul roșu de inundații, imediat după miezul nopții, în jurul orei 2,00.
ANM a emis codul roșu de inundații în județele Gorj, Mehedinți și pentru sudul județului Hunedoara.
Potrivit celor de la Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu, în Valea Jiului s-a atins cota de atenție și a și fost depășită la Iscroni, unde apa  Jiului de Vest a crescut cu 130 de cm, depășindu-se cu 10 cm cota de atenție.
Au fost inundate 4 anexe gospodărești din Aninoasa. Vulcan și Valea de Brazi, iar Drumul Național 66, pe Defileul Jiului,  a fost blocat pe o bandă de circulație din cauza căderilor de pietre și a aluviunilor de pe versanți.
„A ieșit pe la 6 jumate apa și era plină grădina mea. Dar mă îngrijorez că văd în zonă cum iese apă cu putere din ceva țeavă, parcă e izvor. Mi-a inundat grădina și asta după ce în vară iar m-a inundat”, spunea o bătrânică ce tocmai le cerea pompierilor din Aninoasa sprijin.
Alți oameni au ieșit cu lopeți și au chemat pompierii, mai ales că se anunță temoeraturi scăzute și se tem că grădinile le vor rămâne sub ape înghețate.
Echipe de la Apele Române, Apa Serv și pompierii militari au intervenit mai ales în zonele în care oamenii au curțile inundate la Aninoasa, acolo unde și o porțiune din drum a fost afectată de apa Jiului de Vest.
„Din cauza ploilor foarte mari, care au căzut de 48 de ore încontinuu, s-au format aceste acumulări de apă. Apa nu mai are unde să se scurgă și au fost afectate foarte multe gospodării, partea cea mai de jos este în zona Iscroni și noi facem un canal, ca apa din curțile lor să se scurgă înapoi în Jiu”, a spus Șfetan Cristian  Șef Sector Apa Serv Aninoasa.

Oamenii din zona Iscroni spun că nu au mai văzut astfel de inundații în luna ianuarie, dar important este că investițiile, pe care Apele Române și Apa Serv le-au făcut după cele din iunie 2020, au reușit să stăvvilească puhoaiele. De altfel, în zona Defileului Jiului, apele venite și de pe versanți, ca și cele două Jiuri au crescut simțitor debitul apei.
„În ultimele 24 de ore, au căzut la Valea de Pești, 105 litri pe metru pătrat, iar pe Jiul de Est, la Peștera Bolii s-au înregistrat 50 de litri. Pe acest fond de precipitații, la barajul de la Valea de Pești, a crescut nivelul în lac cu peste 50 cm, care a însumat un debit de 14 m/s. Dar, ca să facem o comparație cu inundațiile din vara trecută, atunci au fost 114 mc. Pe Jiul de Vest, la ora 2,00, marți, s-a depășit la Iscroni, cota de atenție. Și, tot în zona Aninoasa, atât de pe versanți, cât și din colectorul ce tranzitează apele menajere, s-a inundat un colector. Noi am trimis un excavator și lucrăm cu Apa Serv, cu ISU, să scoatem apa”, a precizat și Sorin Corici, șeful Sistemului Hidrotehnic al Ape Jiu.
Precipitațiile abundente înregistrate noaptea de luni spre marți,în vestul Văii Jiului, au determinat atingerea și, pe alocuri, depășirea cotei de atenție pentru râul Jiu de Vest.
Au fost inundate 4 anexe gospodărești din Aninoasa. Vulcan și Valea de Brazi.  Totodată, Drumul Național 66, pe Defileul Jiului,  a fost blocat pe o bandă de circulație din cauza căderilor de pietre și a aluviunilor de pe versanți.
În urma intervenției echipelor de la Secția de Drumuri Naționale și ISU Hunedoara, circulația a fost reluată la ora 04 și 20 de minute, în dimineașa zilei de marți.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a dispus transmiterea unui mesaj de avertizare a populației prin sistemul RO-ALERT în localitățile Lupeni, Vulcan, Uricani și Aninoasa.
Până marți, la ora 06.00, pentru localitățile Vulcan, Lupeni și Uricani a fost emisă o avertizare meteorologică COD ROȘU de fenomene imediate privind precipitații abundente.
Totodată, până la ora 12.00,  a fost vigoare o avertizare hidrologică COD PORTOCALIU de fenomene imediate cu scurgeri importante pe versanți, pâraie, torenți și viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundații locale și depășiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Jiu.
Diana Mitrache