Mai mulți copaci, trecuți de un secol, aflați în zona stației CFR Petroșani, au fost pur și simplu măcelăriți de cei din administrația locală. Stația a împlinit și ea un secol de existență, iar acțiunea celor de la Primăria Petroșani este catalogată drept un adevărat act de pângărire a istoriei.
Oamenii din zonă vorbesc despre acești copaci ca despre adevărate vestigii, alături de clădirile administrative, și ele unele de patrimoniu.
Recent, unul dintre cei care a reușit să aducă mai multe fotografii-document din zona Văii Jiului, Dorel Șchiopu, a descoperit una în care copacii cu pricina abia fuseseră plantați. Gestul celor de la primărie, însă, l-a făcut să reacționeze.
„Cred că niște oameni cocoșați prea mult asupra  telefonului și a tabletei și care au uitat să se mai uite în jur, ca să se bucure  de frumusețea unui munte, a unui râu, a unui copac, au scăpat ca-n codru. Vorbim despre niște mesteceni, care au împlinit, în urmă cu puțin timp, 110 ani. E un jubileu trist, pentru că încercarea aceasta de toaletare este absolut nereușită. Mă așteptam să îi taie de tot”, a spus Dorel Șchiopu, secretar executiv al Organizației Cultul Eroilor.
Dorel Șchiopu a găsit în arhiva gării de la Petroșani o fotografie unică și a dorit să o prezinte public, celor interesați de istoria locului.
„Sunt jaloane ce trasează drumul nostru prin viață, prin istorie. Celor care mai vibrează la ideea de jubileu și tradiție, le arăt cum arătau acești mesteceni acum 110 ani. Sunt parte din istoria locului, iar felul  în care au fost tratați, ne arată cum ne tratăm istoria”, mai spune omul, care, întâmplător, lucrează și în stația CFR Petroșani.
Copacii, din fericire nu chiar toți, au fost efectiv măcelăriți, rămânând acum doar o tulpină groasă și urmele, ca adevărate răni, din care le-au fost tăiate crengile. Și asta, în condițiile în care, de jur împrejurul gării sunt bălării și gunoaie de care administrația nu s-a ocupat.
„Am fost surprins, oarecum plăcut, că am văzut că, la un moment dat, s-au oprit. Cineva a sesizat că este o batjocură pentru istorie și natură și s-au oprit. Dar crima a fost făcută. Ar fi fost  să aibă aceeași râvnă și în legătură cu reabilitarea parcării din spatele gîării, nu doar să sară pe acești mesteceni cu atâta sălbăticie”, a conchis Dorel Șchiopu.
Copacii au rămas doar cu trunchiurile, iar cei din administrația gării cu o fotografie veche și cu speranța că natura va renaște, dincolo de incompetența unor tăietori cu drujba.
Diana Mitrache