A fost un ger cumplit în ultimele nopti. Politistii locali de la Petrosani au umblat dupã oamenii care nu au case, pentru a-i aduce în adãpostul primãriei, de la sediul Politiei Locale. 

Reprezentantii Politiei Locale din Petrosani au efectuat, în noaptea de marti spre miercuri, o razie pentru a-i gãsi pe oamenii strãzii si a-i duce la centrul care le este destinat. Actiunea s-a derulat în zonele frecventate de cãtre cei fãrã adãpost si anume Statia CFR, respective strãzile Anghel Saligny si Timisoara.

“Conform dispozitiilor primite în comandamentul de iarnã, am fost în oras, atât în patrule pedestre, cât si auto, pentru a-i cãuta pe oamenii strãzii, în zonele unde noi stim cã acestia îsi fac veacul. Azi noapte, ( marti spre miercuri noaptea) am adus la adãpostul primãriei trei astfel de persoane”, ne-a declarat Dorel Neag, sef Politia Localã Petrosani.

“Au fost duse la adãpostul de noapte 3 persoane dintre care douã au rãmas acolo iar cea de-a treia a preferat sã plece”, a precizat Nicu Tascã, purtãtor de cuvânt Primãria Petrosani.

Printre cei care au ajuns la adãpostul de noapte destinat oanenilor strãzii s-a numãrat si Florin Fodor. Acesta are, în prezent, 23 de ani si a crescut într-o casã de copii. “Eu m-am nãscut în Petrosani dar, pentru cã am fost abandonat la nastere, am crescut la o casã de copii de lângã Deva. De acolo a trebuit sã plec atunci când am împlinit 18 ani asa cã de 5 ani stau mai mult pe strãzi. Vara mai e cum mai e dar iarna am noroc cu acest adãpost unde dorm peste noapte iar ziua mã duc sã caut de mâncare”, a spus Florin Fodor

Si în noptile care urmeazã, agentii de politie localã vor umbla dupã acesti oameni pentru a-i duce la adãpost. “Aici, cei fãrã adãpost, pot dormi pe perioada când afarã sunt înregistrate temperaturi scãzute. Pot sã vinã noaptea dar nu pot rãmâne peste zi. Au un pat, cãldurã si pot utilize toaleta. Numai hranã nu le putem oferi”, a declarat Dorel Neag, seful Politiei Locale din Petrosani. Actiunile de acest gen ale Politiei Locale vor continua si în zilele urmãtoare, pânã la “îmblânzirea” vremii.

“ Vom continua aceste actiuni în fiecare searã pânã când temperaturile vor fi mai acceptabile”, a mai spus Dorel Neag.

Adãpostul poate fi folosit doar noaptea, pe perioade scurte de timp. Capacitatea acestuia este de 3 locuri. Din pãcate, însã, multi oameni care trãiesc în aer liber, nu vor sã vinã aici.

Pânã la sfârsitul sãptãmânii, în Valea Jiului vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru  aceasta perioada a anului.   Noaptea, mercurul din termometre va scãdea chiar si pânã la – 20 de grade Celsius.

Luiza Andronache

Mircea Nistor