Pandemia, restricțiile din alte țări europene, dar și lipsa zăpezii, fac din Straja și Parâng singurele locuri în care turiștii sunt așteptați la schi, la finele acestui an.
O spun salvamontiștii hunedoreni, care le reco­mandă tuturor să țină cont că e nevoie de maximă prudență, pentru că altfel, se închid și aceste stațiuni.
Salvamontiștii recunosc că acum Straja se află în topul stațiunilor de munte europene și la fel poate fi considerat și Parângul, dacă administratorii pârtiilor vor pregăti terenul pentru schi. Este o oportunitate venită în urma pandemiei, pentru că stațiunile din Germania, Italia, ori Austria nu sunt deschise.  „Și din cauza acestei pandemii, aș putea spune că Straja e în top în Europa. Asta, pentru că la ora aceasta nu se schiază niciunde în Europa. Nici în Italia, nici în Austria. Straja rămâne una de dintre stațiunile deschise de prin toată Europa”, a spus Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara.
Pârtiile la Straja au fost amenajate din timp și, în ultimele două săptămâni, aici a nins, dar au fost pornite și tunurile de zăpadă. „Din fericire, se schiază în Straja, datorită adminsitratorilor care s-au îngrijit să facă pârtiile, cu tunurile de zăpadă, cât a fost frig și lumea se poate bucura de sportul acesta. În Parâng este la fel și sper să deschidă, așa cum au promis și ei, pârtiile, în acest week-end, iar la Râușor, din păcate, stratul nu este suficient”, a mai spus Ovidiu Bodean.
Dar, pentru că vin mulți turiști, salvamontiștii au de făcut și recomandări.  „Și noi ar trebui să fim atenți și să respectăm toate regulile, pentru că, dacă va crește numărul de infectări, nu vom mai putea schia. Și e de preferat ca toată lumea care vine la schi să aibă mască, să păstreze distanța, să nu stea în grupuri mari și așa mai departe. Să fim conștienți și să respectăm regulile acestea”, a conchis șeful Salvamont din județul Hunedoara.
Stratul de zăpadă la Straja este unul bun și se schiază pe toate pârtiile. Și în Parâng e bine, iar administratorii pârtiilor au promis că le vor pregăti pentru week-end.
Diana Mitrache