Termoficarea, o alternativã la gaz. Reprezentantii Sistemului de Termoficare din Petrosani spun cã în ultima perioadã se înregistreaz tot mai multe cereri din partea populatiei pentru a fi bransati la termoficare în sistem centralizat. Asta dupã ce în urmã cu câtiva ani, majoritatea au renuntat la acest sistem în favoarea încãlzirii pe gaz.

”Suntem în pragul iernii si totusi si în acest moment sunt solicitãri de rebransare, în principal solicitãrile de rebransare asa cum au fost si în ultima perioadã sunt pentru bransãri individuale cu gigacalorimetru si bineînteles în ultima perioadã am înregistrat o crestere a solicitãrilor din partea agentilor economici având în vedere cresterea pretului la gaz”, a declarat Ovidiu Muntean, directorul Termoficare Petrosani.

Printre cei care au solicitat rebransarea la sistemul de termoficare sunt si douã institutii publice importante din Petrosani. Este vorba de Spitalul de Urgentã Petrosani si de Universitatea Petrosani.

”În ultima perioadã am bransat Universitatea Petrosani. Suntem în lucru în momentul de fatã pentru rebransarea cãminelor 3 si 4, urmând ca pânã la sãrbãtori sã fie si acestea puse si bransate la sistemul de termoficare. De asemenea, lucrãm în momentul de fatã sã asigurãm agentul termic si pentru spitalul din Petrosani sã creem o alternativã sistemului de alimentare care îl au în momentul de fatã, respectiv ei în momentul de fatã asigurã agentul termic în spital pe gaz. Atunci în discutia pe care am avut-o cu directorul spitalului am zis cã ar fi bine creatã o alternativã si pânã la urmã decizia va apartine dânsului în functie de ce optiune va alege”, a mai precizat Munteanu.

Calendarul de liberalizare a preturilor la gazele naturale a fost stabilit printr-un memorandum încheiat între Guvernul Ponta, FMI si Comisia Europeanã, iar ulterior a fost bãtut în cuie prin Legea energiei electrice si a gazelor naturale, aprobatã în iulie 2012. Procesul de liberalizare a preturilor presupune o renuntare treptatã la reglementarea tarifelor prin intermediul ANRE – pânã la sfârsitul lui 2014 pentru consumatorii non-casnici, pânã la sfârsitul lui 2018 pentru consumatorii casnici – fapt ce se traduce, la modul practic, prin alinierea pretului gazelor din productia internã la pretul gazelor din import. De la aproximativ 130 USD/1000 mc, pretul gazelor din productia internã ar urma sã sarã la aproximativ 390 USD/1000 mc, adicã nu cu mult diferit de pretul gazelor din Rusia. În conditiile în care, în prezent, în „cosul” de consum intrã aproximativ 80 la sutã gaze din productia internã si 20 la sutã gaze din import, atunci, desigur, la finalul lantului de scumpiri si preturile vor fi de aproximativ 2,5 ori mai mari decât cele practicate în prezent.

Monika BACIU