Cel puțin 30 de centimetri a avut, în acest week-end, stratul de zăpadă la munte, iar la Straja, spre exemplu, 70% din locurile de cazare au fost ocupate în week-endul care a trecut.
Au mers și instalațiile de transport pe cablu și administratorii pârtiilor au spus că, și în Parâng, vor încerca să le ofere turiștilor un prim strat pentru schi.
În stațiunea de lângă Petroșani, au mers ambele telescaune, însă, administratorii domeniului spun că încă nu au scos și tunurile de zăpadă. Asta, deși stratul de zăpadă este unul consistent și se așteaptau ca lumea să iasă la schi în acest week-end.  „Stațiunea este pregătită și vor merge ambele telescaune. Așteptăm doar zăpada, ca să se depună un prim strat de bază, ca mai apoi să dăm drumul la ratrak-uri. După cum a nins încă de vineri, sperăm să avem un sezon bun. Tunurile de zăpadă nu sunt încă pornite, că nu avem un strat de bază, ca să putem face zăpadă pe toată lungea pârtiei. Așteptăm să se depună primul strat, mai întâi. În funcție de cât ninge, pornim și tunurile”, a spus, la începutul week-end-ului care a trecut, Ciprian Preda, directorul Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat din Petroșani.
Și, dacă în Parâng lucrurile se urnesc mai greu, la Straja, au fost  așteptați, în week-end, sute de oameni. Salvamontiștii spun că au pornit tunurile de zăpadă și că s-a schiat pe toate pârtiile pârtiile.  „Stratul de zăpadă natural depășește 30 cm și, având în vedere că, în zilele trecute, s-a lucrat la înzăpezirea artificială, putem spune că 90% din zona schiabilă de la Straja este schiabilă. Mai mult ca sigur că, la finele săptămânii, pârtiile de aici vor fi de nota 10”, a spus George Resiga, șeful Salvamont Straja. Și, pentru că la Straja au venit sute de oameni, salvamontiștii le-au atras atenția tuturor că, de la telegondolă, la teleschiuri, dar și pe pârtie, au avut de respectat o serie de măsuri de precauție.
„Distanțarea socială este obligatorie, portul cagulelor, sau a măștilor este obligatoriu la zonele de îmbarcare. Spre fericirea noastră, la Straja, zona a permis accesul facil la instalații, așa încât să nu se creeze aglomerații și să păstrăm distanța suficientă. Odată ce vorbim de zona schiabilă, nu putem vorbi de o distanță mai mică de 3 m între schiori, așa că aici respectă toate normele necesare practicării schiului”, a mai spus George Resiga. În stațiunile de munte din zona Văii Jiului a nins de la finele  săptămânii, așa încât turiștii au putut veni la prima tură cu schiurile, sania, sau placa.
Diana Mitrache