Toate demersurile de predare a clădirilor de la mina Petrila nu au vreun rezultat, iar cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului spun că încă o păzesc.

Sunt bani plătiți pentru paza unor clădiri pe care comunitatea nu le-a vrut demolate, însă, demersurile de preluare par să bată, din nou pasul pe loc.
Societatea de Închideri de Mine a licitat din nou serviciul de pază pentru mina Petrila. Sunt acolo mai multe clădiri, iar una dintre ele conține arhiva tuturor minelor care au aparținut de această societate. Îi costă bani în plus, spun responsabilii de la SNIM, dar au organizat o nouă licitație. Lunar, până în 70.000 de lei, sunt alocați pentru paza acestui obiectiv.
„Avem o problemă la Petrila, la pază. Se termină contractul și am avut oferte pe SEAP, unde am scos serviciul la licitație, 4 ofertanți. Am făcut trierea lor, a fost la final o firmă din Gorj și una din Molfova. Cei din Moldova s-au retras oficial și, în urma trierilor, este tot firma din Gorj. Avem contract și pentru anul 2021, care ne trage puțin ăn jos, că trebuie să scoatem bani din sac”, a spus Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Consiliul Județean Hunedoara și-a exprimat disponibilitatea de a cumpăra aceste clădiri. Au fost trimise mai multe adrese, dar acum lucrurile par să fie încurcate de faptul că va fi format un nou guvern și vor fi schimbați miniștrii. Iar asta ar putea cista scump comunitatea.
„După luna mai, ori iunie 2021, noi nu vom mai putea vinde clădirile. Eu vreau să le vând, dar nu cred că le mai ia cineva. Nu am făcut niciun demers, în afara celor făcute de dinainte de alegeri. Ar mai trebui să continuăm cu AGA, Ministerul Culturii, aceleași demersuri. Acum, însă, avem un stop. Nu cred că actuala guvernare se uită spre mine acum. Nu am făcut alte demersuri. Premierul și-a dat demisia, vine alt ministru, alt director și sărbătorile”, a spus Daniel Sîrb, director SNÎMVJ.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache