Până la revenirea elevilor pe băncile școlii, România se confruntă cu grave obstacole în realizarea educației online. Copiii din mediile defavorizate nu au acces la internet ori dispozitive de pe care să învețe.
În urma solicitării de sprijin a reprezentanților  a două școli din Petroșani, Salvați Copiii a oferit tablete cu acces la internet și ghiozdane cu rechizite școlare pentru elevii acestora care provin din familii defavorizate socio-economic.
Copiii sprijiniți sunt elevi ai Școlii Gimnaziale Carmen Sylva și, respectiv, Școlii Gimnaziale Nr. 7 din Petroșani și provin din familii cu o situație materială și financiară extrem de modestă, mulți dintre părinți neavând un loc de muncă stabil.
Ambele școli sunt situate în cartierul Aeroport, o zonă unde se află și cea mai mare parte a populației Petroșanului cu un nivel de trai foarte modest, foarte multe familii locuind în apartamente sau garsoniere, unele foste cămine studențești,  aflate în continuă degradare, fără căldură și electricitate.
La Școala Gimnazială Carmen Sylva învață 334 de elevi, printre care copii în risc de abandon școlar sau expuși riscului de separare de familie. Deși școala dispune de dotări cu echipamente IT, unele dintre acestea sunt învechite și funcționează destul de greu. 118  dintre elevii școlii au solicitat, la începutul anului școlar,  un dispozitiv pentru  a putea participa la învățământul online, unii dintre aceștia neavând niciun fel de dispozitiv, iar alții  au dispozitive ( telefoane)  ale părinților sau  nu au posibilitatea unei conexiuni la internet.
În același timp, la Școala Gimnazială Nr. 7 sunt 373 de elevi, mulți dintre aceștia făcând parte din familii dezorganizate, afectate de sărăcie sau cu părinți plecați la muncă în străinătate. Profesorii fac eforturi pentru a menține acești elevi în școală, oferindu-le sprijinul de care au nevoie, dar nu pot compensa lipsurile materiale. La începutul lunii septembrie, 160 de elevi au făcut cereri pentru obținerea unui dispozitiv, dar până în prezent au putut fi asigurate doar 65 de tablete din donații.
Pentru a veni în sprijinul acestor copii Organizația Salvați Copiii a înființat două centre de zi care au ca scop protejarea copiilor vulnerabili și prevenirea separării de familie prin intervenții integrate. La aceste centre, copiii au parte de servicii educaționale, sociale și psihologice, precum și de suport material.

Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, a precizat: ”Copiii vulnerabili au fost expuși, o dată în plus, situațiilor de excluziune și discriminare, iar pentru aceștia participarea școlară este esențială pentru a nu adânci și mai mult decalajele dintre ei și ceilalți copii. Salvați Copiii face eforturi constante pentru a ajunge acolo unde nevoia este cea mai mare, astfel încât niciun copil să nu rămână marginalizat”.
Organizația Salvați Copiii a dotat până în prezent 55 de școli din județele Argeș, București, Brașov, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Suceava, Timiș, Vaslui cu tablete și cu ghiozdane pentru elevi, dezinfectanți și alte materiale necesare profesorilor, cursuri pentru profesori, pentru a asigura lecțiile online dar și cu materiale de igienă și protecție.
În continuare, 45 de școli au făcut apel la sprijinul Salvați Copii, pentru a asigura acces egal și nediscriminatoriu la educație pentru toți copii. Acestea au nevoie de tablete și alte dispozitive de predare online, măști și produse dezinfectante. Ne puteți ajuta să ajungem și la ei, sponsorizând sau donând.
Companiile care vor să își ofere suportul pot completa contractul de sponsorizare și trimite la secretariat@salvaticopiii.ro.
Datele studiului ”Impactul Covid-19 asupra copiilor din România” realizat de Salvați Copiii România arată că aproape jumătate dintre copiii din România nu au acces la o tabletă sau la un computer, singurele dispozitive care pot permite o participare reală la lecțiile online.
Închiderea școlilor și organizarea cursurilor școlare online duce la situații-limită, îngrădind dreptul la educație al copiilor din medii defavorizate.
În această perioadă, Organizația Salvați Copiii și-a intensificat eforturile de sprijinire și protecție a copiilor vulnerabili (copii din familii cu dificultăți socio-economice, copii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate, copii refugiați sau solicitanți de azil) și de colaborare strânsă cu autoritățile locale (Primării, Inspectorate Școlare, Școli) pentru a identifica cele mai bune soluții. Actiunile s-au concentrat pe următoarele direcții:
– suport material de urgență constând în alimente, produse de igienă, dezinfectante sau tichete sociale copiilor și familiilor lor pentru 7.000 de copii;
– activități de pregătire școlară estivală și monitorizare a situației copiilor din grupuri vulnerabile pentru 4.000 de copii;
– asigurarea accesului la educația online prin achiziționareaa 3.500 de tablete cu acces la internet, care au fost oferite copiilor din grupuri vulnerabile;
– formarea a peste 250 cadre didactice pentru a fi pregătite să lucreze online cu elevii;
– intervenţii de consiliere psihologică şi socială adresate copiilor şi părinţilor /persoanelor în grija cărora au rămas online/telefonic
– suport autorităților locale din 150 de localități prin echipe mobile, pentru a le determina să ia măsuri urgente pentru începerea școlii în siguranță.
Despre Organizaţia Salvaţi Copiii: 30 de ani
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.
Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg. În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, viziunea noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne misiunea de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 30 de ani de activitate, peste 2.200.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.