O lege promulgată în week-end-ul trecut pune proprietarii de mașini în altertă. Toate mașinile parcate ilegal, vor fi ridicate de poliția locală. Primii care au luat astfel de măsuri sunt cei de la Lupeni.
Șoferii au obligația de a nu ocupa domeniul public cu mașinile parcate, fiindcă poliţia locală poate dispune ridicarea vehiculului. Primii care au făcut asta sunt cei de la primăria Lupeni, care au dat și amenzi și au și ridicat mașini, încă de acum câteva zile.
„Avem la peste 150 -200 de mașini în această situație. Aproximativ 65% dintre proprietarii lor au înțeles că nu este normal și chiar ne-au cerut sprijinul, ca să știe unde să le lase. Am spus că le vom duce la Edil și avem deja acolo câteva.  Am amendat undeva la 38 de persoane la acest capitol. Am lucrat și în aceast săptămână deja și o să îi amendăm, până când o să înțeleagă, dacă altfel nu se poate face treabă”, a spus Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Și, dacă la Lupeni operațiunea de ridicare a mașinilor a și început, în alte orașe este încă la faza de început. Primarii spun că vor aplica legea, dar că încă nu știu exact unde vor duce mașinile ridicate și cu ce.
„Unde e lege nu e tocmeală. O să vedem care va fi temeiul legal, să vedem și unde la putem duce. La Vulcan încă nu este o firmă autorizată să facă acest lucru și mă aștept ca, în foarte scurt timp, firmele de service auto să se specializeze rapid. Va fi o firmă să le ia și le vom depozita”, spune Cristian Merișanu, primarul din municipiul Vulcan. Și asta, în timp ce la Petrila, spre exemplu, primarul spune că mașinile vor fi ridicate ca și până acum.
„Noi am mai făcut lucrul acesta și înainte de a intra legea în vigoare și există o HCL cu privire la mașinile parcate pe domeniul public, sau abandonate”, a adăugat și Vasilică Jurca, primarul orașului Petrila.
Potrivit Legii 273/2020, promulgată de președintele României, vehiculul ridicat se restituie după ce se face dovada achitării tarifului aferent operaţiunii /operaţiunilor efectuate, în baza documentelor care atestă proprietatea ori deţinerea legală a acestuia.
Programul de restituire a vehiculelor depozitate în spaţiile special amenajate se asigură prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.
Pentru a intra în vigoare prezentul proiect mai trebuie doar să fie publicat în Monitorul Oficial.
Diana Mitrache