Au trecut cu bine peste calvarul infectării cu noul coronavirus și acum merg și donează plasmă. Sunt oameni care fac ca județul Hunedoara să fie în topul național la acest serviciu voluntar, iar o familie din Petrila a făcut asta de câteva ori până acum.
Donarea de plasmă se poate face doar la Hunedoara, dar asta nu îi împiedică pe cei vindecați să facă acest drum în scopul cel mai caritabil posibil. O familie din Petrila bate recordul acum și asta o recunosc chiar medicii care îi sună mereu pe cei vindecați, să vină și să doneze practic tratamentul salvator.
„E adevărat că am doi donatori, pe care trebuie să îi felicităm public, de la Petrila, care vin la Hunedoara și donează plasmafereză. Au fost deja de două ori. I-am convins noi să doneze plasmă, ei donau sânge la Petroșani și plasmă o unitate, dar fiind oameni foarte săritori și deosebiți, au fost de acord să vină la Hunedoara, unde este aparatul de plasmafereză. Și acum ne întreabă când să revină. Iar de la la Petroșani mai am doi soți, care și-au făcut și anticorpi, cu un titru foarte mare și s-au programat acum miercuri, la Hunedoara, pentru plasmafereză. Și mai vine din Petroșani, doamnna dr Suditu, tot pentru plasmafereză”, a spus Victoria Hălmagiu, director Centrul de Transfuzie sanguină Deva, care ne-a enumerat doar câteva exemple dintre cele ce merită punctate.
Medicii mai spun că s-a dovedit deja eficiența transfuziilor cu plasmă de la bolnavii care s-au  vindecat de COVID-19 și că este mare nevoie de ei. Pot veni să doneze plasmă, cei care s-au vindecat, la 28 de zile de la testul pozitiv. Cererea este foarte mare, având în vedere că se transfuzează în mai multe centre și că sunt pacienți în stare critică și la Deva și la Hunedoara.
Diana Mitrache