Hoții care atacă garniturile de tren încărcate cu huilă nu se mai sfiesc de nimeni și vând marfa în saci, ca pe un bun de mare preț.  Anunțuri în care aflăm cum sunt sacii umpluți cu mare grijă au împânzit paginile de socializare, iar vânzătorii spun și de unde iau marfa. Asta, în timp ce reprezentanții CEH abia dacă știu ce se întâmplă, ca să ia și măsuri.
Când am sunat la un astfel de număr, intermediarul mi-a explicat că îmi aduce și acasă, dacă voi comanda 25 de saci minim.
„18 lei costă un sac și aduc acasă, dar dacă vreți peste 25 de saci. Altfel nu. E cărbune bun. Îl am de la Vulcan”, a spus cel care vinde așa ceva. Anunțul a fost postat și pe un site de vânzări în Valea Jiului și nimeni nu se mai sfiește să spună că, la fiecare mină ce mai scoate încă huilă din subteran, hoții își umplu zilnic sacii.
Tot ei, sau prin intermediari, devin și vânzători și chiar fac livrări la domiciliu. Spun că sorteză marfa cu mâna și se jură că nu aduc piatră. De altfel, cărbunii sunt ambalați în saci curați și transportați spre  beneficiari, existând o întreagă rețea creată în jurul fiecărei unități miniere.

Dar, cu toate astea, conducerea CEH susține că nu ar fi avut de unde să cumpere huila și bănuiește că sunt anunțuri date de cei care, cel mai probabil, fură, fără să păgubească prea mult compania.
„Complexul Energetic nu vinde huilă. Toată huila scoasă din minele din Valea Jiului este direcționată către Mintia. Nu avem surplus ca să putem vinde altor altor persoane. Nu știu dacă fură, poate strâng cărbune de la foste mine din Valea Jiului, unde mai sunt la suprafață, vechi depozite de cărbune. Dar nu excludem posibilitatea furturilor. Mai se întâmplă, însă, și ca trenurile ce le trimitem noi înspre Deva să fie atacate de hoți. Se poate și acest lucru. Nu avem pierderi mari”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
Situația nu este necunoscută în Valea Jiului, iar acum doi ani, mascații au încercat să destructureze o întreagă rețea. Nu mai puțin de 9  persoane, cu vârste cuprinse între 27 şi 63 de ani, din municipiul Petroşani și unul în vârstă de 31 de ani, din comuna Baru, au fost atunci reținuți pentru 24 de ore, după razia mascaților din Valea Jiului. Toți erau membri ai unei grupări care se ocupa cu furtul de cărbuni din vagoanele Complexului Energetic Hunedoara, iar unii dintre ei se ocupau de vânzare, ori de trocul cărbune pentru cereale. Au fost audiați la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pretroșani. Mascații au descins atunci la 15 adrese, ccțiunea a aparținând poliției TF.
Diana Mitrache