Analize medicale pentru lupeneni din partea unui centru medical din Târgu Mureș. Municipalitatea de la Lupeni a scos la licitație, la începutul acestui an, un contract care vizează Servicii de analize medicale în cadrul Proiectului ”BAHTALO! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”.
Contractul, parte componentă a programului Bahtalo, a fost atribuit, prin procedură de licitație publică unui centru medical din Târgu Mureș. Ultratest din Târgu Mureș este societatea care și-a adjudecat contractul de puțin peste 300.000 de lei.
Vor fi efectuate analize de bază adulți și copii, analize virusologice privind hepatita, HIV-ul, bolile cu transmisie sexuală și analizele hormonale. Serviciile vor fi prestate de o echipă mobilă ce va fi compusă din două persoane: un medic și un asistent medical generalist, pentru un număr de 800 persoane „marginalizate“.
‘De asemenea, rolul echipei va fi de a monitoriza persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, inclusiv etnici romi, creșterea numărului de persoane din comunitățile cu populație aparținând minorității rome înscrise la medicul de familie, creșterea numărului de beneficiari de servicii și programe privind sănătatea reproducerii/planificarea familială’, se mai arată în anunțul menționat.
Programul de efectuare de analize medicale face parte dintr-un program mai mare, denumit ”BAHTALO! Împreună combatem sărăcia și discriminarea”, pe care orașul Lupeni îl aplică din 2018, are o valoare totală de 26 de milioane de lei și este finanțat aproape integral de UE. Obiectivul general al acestui proiect în reprezintă reducerea numărului de comunități marginalizate în care există populație aparținând minorității roma aflată în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea unor măsuri integrate, de care ar putea beneficia în total un număr de 960 de persoane.
Cosmin BACIU