La aproape un an de când au declansat greva generalã, minerii din Valea Jiului nu stiu dacã au sau nu salariile majorate, asa cum au cerut.

Prima instanta le-a dat câstig de cauzã, dar sentinta Tribunalului Hunedoara a fost atacatã cu recurs de Compania Nationalã a Huilei Petrosani si Ministerul Economiei si Comertului, adicã entitãtile care trebuie sã asigure banii de salarii. Decizia Tribunalului, executorie, de altfel, a  fost pusã în practicã, însã dacã magistratii Curtii de Apel, care judecã recursul, vor judeca altfel, minerii ar fi nevoiti sã restituie sumele încasate. Dosarul a fost amânat la primul termen, al cererea CNH, si se va judeca în data de 7 februarie, adicã la aproape un an de când minerii au întrerupt lucrurl si au protestat în curtea Companiei.

Prin sentinta pronuntatã la finele lunii iunie, Tribunalul Hunedoara a decis sã oblige CNH Petrosani „sã respecte Contractul Colectiv de Muncã pe anul 2012 astfel cum a fost modificat prin Actul Aditional încheiat la data de 02.02.2012 si înregistrat la ITM Hunedoara, prin acordarea cãtre angajati a diferentelor de drepturi salariale dintre salariile acordate si cele cuvenite potrivit actului aditional mentionat, aferente lunilor februarie, martie si aprilie 2012, cu luarea în calcul si a compensãrilor acordate prin tichete cadou”. De asemenea a admis cererea de chemare în garantie a Ministerului Economiei, care a fost obligat sã aloce sumele necesare achitãrii drepturilor salariale pentru minerii din Valea Jiului. Este vorba despre o majorare de 10 procente, atacatã acum în instantã de administratia minierã.

Carmen Cosman