Este bibliotecar la Petroșani, dar faptul că a trăit printre cărți i-a transformat viața. Avram Iancu a dus numele României de la Polul Nord, la Canalul Mânecii și prin toată Europa s-a auzit de omul care a înotat de-a lungul Dunării. Dar de unde a plecat totul, ne povestește chiar el.
Avram Iancu a găsit, pe rafturile bibliotecii, chiar în ziua în care un cititor a adus-o înapoi, cartea care i-a schimbat viața. Era bun înotător, dar nu a știut niciodată cât poate fi de bun. Și o carte citită la momentul oportun, l-a făcut celebru în lume.
„Biblioteca, mie mi-a schimbat viața, prin lectură, prin natura acestei meserii, totul plecând de la lecturarea unei cărți care se află pe rafturile acestei biblioteci. Vorbesc despre cartea „Înotul pe înțelesul tuturor”. Nu este o carte cu totul deosebită, dar, pentru mine a fost. Asta pentru că informația ne atinge pe fiecare dintre noi în mod diferit. Pe mine m-a atins atât de mult și m-a mișcat sufletește, încât am luat decizia de a traversa înot Canalul Mânecii, pentru că am constatat eu, că la 200 de ani de la prima încercare, niciun român nu a făcuse asta”, a spus Avram Iancu, bibliotecar, sportiv de performanță.
Presa contemporană a marcat primul său record, ca pe o mare reușită. Trei ani la rând a încercat și, după două tentative de traversare a Canalului Mânecii, în 2014 şi 2015, în 2016 a reușit..
Din 1875 şi până la momentul recordului său, doar 1.386 de persoane au reuşit să traverseze Canalul Mânecii înot, fără să poarte costum de protecţie.
Diana Mitrache