Școala on-line implică, pentru fiecare familie, ca un părinte să stea acasă cu copiii. La AJOFM Hunedoara sunt așteptați cei care vor să beneficieze de sprijinul financiar, iar cei de acolo ne-au spus ce etape trebuie să parcurgă.
După o perioadă în care școlile din țara noastră au funcționat sub trei scenarii – verde, galben și roșu, acum toate unitățile de învățământ sunt în scenariu roșu. Asta înseamnă că toate școlile sunt închise, iar cursurile se desfășoară exclusiv online. Pentru cazurile în care părinții nu pot lucra de acasă, Camera Deputaților a adoptat Ordonanța de Urgență a Guvernului care precizează că aceștia vor primi zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, pe perioada suspendării cursurilor cu prezență fizică.
„În baza Ordinului 1375/2020, se pot acorda zile libere pentru părinți. Aceștia trebuie să depună o cerere la angajator, în care să solicite acordarea de zile libere și o declarație, a celuilalt părinte, că nu beneficiază de acest drept. Doar unul poate beneficia. Situația este comparativ, ca și procedură, la fel cu Legea 19, în ceea ce privește documentele. Acestea se depun de către angajator și nu sunt foarte multe documente, dar, în plus, noi, ca instituție care plătim, trebuie să primim datele din școli, de la Minsiterul Educației, ca să verificăm dacă copiii pentru care se solicită ajutor, sunt elevi ”, a spus Georgeta Tomuță, director AJOFM Hunedoara.
Părinții care sunt salariați vor primi cel mult 113 lei pe zi, ceea ce înseamnă că într-o lună se poate ajunge la aproximativ 2.400 de lei.
De precizat că această măsură se aplică numai părinților care au copii de grădiniță și de școală, cu vârste de până la 12 ani.  „În acest moment, avem foarte puține cereri, pentru că nu avem acces la date, de la Ministerul Educației, motiv pentru care nu avem niciun fel de finalitate a documentelor depuse, ca să spun așa. Așteptăm acceptul celor de la Ministerul Educației, ca să finalizăm documentațiile”, a mai spus șefa AJOFM Hunedoara.
Beneficiile au fost stabilite, la începutul stării de urgență, prin Hotărârea Guvernului nr.217/2020 din 18 martie 2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind  acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii  temporare a unităţilor de învăţământ, publicată în Monitorul Oficial nr 230 din 21 martie 2010. Ulterior, la finalul lunii august, așa cum anunța premierul înaintea începerii noului an școlar, Executivul a actualizat prevederile în cazul limitării sau suspendării cursurilor în școli, grădinițe sau creșe, pe perioada pandemiei de coronavirus.
Diana Mitrache