Rata îmbolnăvirilor a crescut exponențial în rândul angajaților de la Mintia, iar liderii de sindicat cer circuite funcționale și curățenie. Asta, după ce, acum câteva zile, și minerii cereau angajări de personal pentru zonele de băi. Și la energeticieni sunt aceleași condiții precare.
Condițiile nu tocmai bune din sălile de apel, vestiare și băi ridică cele mai mari probleme în timpul pandemiei, la Mintia. Cristian Iștoc, lider al energeticienilor de acolo, a cerut ajutor, menționând că acum nimeni nu se ocupă de aspecte ce sunt vitale și care ar putea închide termocentrala. Acesta a cerut să fie curățenie la vestiare și la băi.
„Acolo este zona prin care toți salariații trec, chiar dacă nu sunt toți la servici în același timp. Acele zone sunt folosite de toți și am cerut măsuri suplimentare de igienă și chiar să se angajeze femei de servici ca să se poată ține sub control aceste vestiare. Nu s-a înțeles asta și acum văd că avem 11 cazuri confirmate ieri și tot 11 salariați sunt acum în izolare”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.
La Mintia, incidența îmbolnăvirilor a ajuns la 16 la mie, în condițiile în care, spun liderii, măsuri mai dure au fost luate în primăvară, când nu aveau niciun caz. Atunci, angajații au fost cazați și carantinați, așa încât să nu fie probleme.
„Dacă nu se intervine și nu se fac și circuitele, ca salariații să nu se mai întâlnească între ei, cei de la TESA, cu cei de la reparații, cei de la exploatare cu cei de la reparații, numărul va crește și vom ajunge să întreuprem funcționarea termocentralei din lipsă de personal”, mai spune Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.
Energeticienii spun că personalul TESA ar putea să muncească de acasă, iar cei de la reparații ar trebui chemați doar dacă este nevoie de ei, la avarii. Și minerii au cerut să fie angajate femei de serviciu pentru a curăța băile minerilor și spațiile în care aceștia se întâlnesc la vestiare.
Complexul Energetic Hunedoara, însă, trece printr-o situație dificilă și deocamdată, aceste măsuri nu au fost puse în practică, existând mari riscuri în condițiile exploziei numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.
Diana Mitrache