Una dintre cele mai mari comunități de basarabeni din România, cea de la Petroșani, a votat pentru un viitor mai bun.
Sunt nu mai puțin de 350 de studenți moldoveni, care, duminică, au plecat spre centrele unde s-au organizat secții de vot. Reușita Maiei Sandu le dă acum mari speranțe că se vor întoarce acasă.
Basarabenii de la Petroșani participă intens la viața comunității noastre, dar, duminică, au participat cu toții la scrutinul din țara lor. Împărțiți în grupuri, fiecare unde a crezut că este mai aproape, au plecat spre orașele în care s-a votat.  „Basarabenii au fost în orașele din apropiere de Petroșani. Au votat în Craiova, Sibiu, Timișoara. Cei mai mulți au fost la Craiova, pentru că este mai aproape. Ne-am mobilizat în număr cât mai mare, ca să contribuim la schimbarea din țara noastră”, a spus Ilie Iucal, lider al comunității studenților basarabeni de la Universitatea din Pretroșani.
La vot au mers și studenții care sunt plecați în diverse țări europene, cu proiecte de tip Erasmus, așa încât basarabenii de aici au pus serios umărul pentru a aduce schimbarea pro europeană, la est de granița României.  „În Polonia, studenții care sunt plecați cu proiectul Erasmus, aproximativ 42 de studenți, au votat în Varșovia. Noi, și cu 4 ani în urmă, la fel am  susținut-o pe doamna Maia Sandu, doar că atunci, domnul  Igor Dodon a câștigat alegerile. Noi de atunci am sperat la un viitor mai bun, doar că atunci, spre nenorocul țării, a câștigat Dodon. Chiar și aseară, înainte de a mă culca, mă gândeam să nu se  repete episodul de data trecută, când m-am culcat cu Maia Sandu și m-am trezit cu Igor Dodon președinte”, a mai spus Ilie Iucal.
Moldovenii spun că e momentul să aibă o poziție pro-europeană și speră că, într-o zi, după ce își termină studiile aici, să muncească în țara lor.  „Noi ne terminăm studiile în UE și am dori să revenim în țară,  să  fim forță de muncă la noi în țară, cu salarii decente. Dar lucrul acesta nu se întâmplă, cu toții plecăm”, a mai precizat Ilie Iucal.
Diferența dintre cei doi candidați moldoveni este de 15 procente în favoarea Maiei Sandu, iar studenții de la Petroșani spun că este un prim pas pentru viitorul lor.
Diana Mitrache