De aproape o luna, zi de zi, un tanar de 29 de ani vine pe jos 7 kilometri, prin zapada si ger, doar pentru a protesta in fata Primariei Petrosani. Nici macar raceala puternica nu l-a putut tintui la pat si nu la- indepartat de ceea ce el numeste un protest „pentru demnitate”.

Dumitru Sorin Morar are 29 de ani si dubla calificare. Este zidar, dar si mecanic auto. Chiar si asa, acum nu are unde munci.

A lucrat peste tot in tara, acolo unde era nevoie de forta de munca, dar si in Italia si Spania.

Ar vrea insa sa ii fie bine aici, la el acasa, unde sunt parintii lui – ambii pensionari – si fratele lui mai mic cu trei ani.

S-a gandit la propria afacere, dar spune ca parintii lui sunt „ingropati” in creditele luate de la banci, asa ca deocamdata si-a luat gandul de la atelierul auto pe care vroia sa-l deschida. Iar pentru un trai decent protesteaza de 22 de zile neintrerupt.

Dumitru sta in Dalja Mare, un fost sat transformat in cartier al Petrosaniului, si zilnic parcurge mai bine de 7 kilometri ca sa protesteze in fata Primariei Petrosani alaturi de o mana de oameni, cei mai multi tineri, iar apoi pleaca inapoi acasa.

Merge pe jos, prin zapada care pe alocuri ajunge pana la genunchi, sau pe un ger cumplit de crapa pietrele, dar asta nu il dezarmeaza.

„Vin ca sa imi exprim punctul de vedere si a sta ar trebui sa faca toata lumea. Sunt momarlan si nu ma feresc sa o spun, si vin din Dalja Mare. Sunt cam 7 – 7 kilometri si jumatate, dar vin ca sa-mi spun of-urile. Sunt prea multe hotii care se intampla. Nu ma multumeste ca a demisionat Guvernul Boc, noi dorim demisia Presedintelui”, spune tanarul.

Vrea doar sa traiasca decent

Pentru el vrea un loc de munca, platit decent, sa nu mai fie nevoie sa plece departe de casa si de cei dragi, mai ales ca peste tot sunt acum probleme.  „Ne-au vandut toata industria, aici in Vale, la noi. Ce vor acum sa se mai intample cu noi? Nu cedam pana cand va cadea inclusiv Basescu. Fie iarna cat de grea, noi de-aicea n-om pleca!”, spune Dumitru Morar.

Un singur lucru nu poate intelege: de ce toata lumea se plange ca traieste greu, dar in strada ies doar cativa oameni pentru a-si expune nemultumirile? „Ar trebui sa doara pe toata lumea. Ma dezamageste faptul ca suntem tot mai putini. Ma dezamageste total si nu stiu ce sa cred”, conchide Dumitru, pe care zapada mare sau raceala care l-a lovit dupa zeci de zile de proteste nu il pot tine in casa.

Carmen Cosman