După luni de zile de pandemie și odată cu creșterea numărului de cazuri, de la o zi la alta,  sindicatele din minerit au cerut conducerii să le angajeze personal de curățenie. Este vorba despre femei de serviciu, care să se asigure că locurile în care intră minerii înainte de șut și unde apoi se îmbracă, la ieșire, sunt dezinfectate corespunzător.
Sunt 14 cazuri de îmbolnăvire în rândul minerilor de la Mina Lupeni și ultimul a fost raportat marți seara, iar sindicatele cer să se asigure personal pentru curățenie. S-au descurcat cum au putut până acum, însă, nu se mai poate așa, iar la întâlnirea pe care liderii au avut-o cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara au cerut să fie angajate 8 femei de serviciu.
„Este o problemă veche a CEH, în momentul de față neavând personal care să asigure curățenia, igiena și chiar dezinfectarea acestor spații. Am propus ca, la toate sucursalele miniere, având în vedere că activitatea se desfășoară în subteran, să se angajeze câte două persoane, care să se ocupe de igiena și curățenia grupurilor sanitare, vestiarelor, sălilor de pontaj, pentru a se asigura o curățenie normală pentru a ne putea desfășura activitatea în condiții cât de cât igience”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH.
Minerii mai spun că, deși au fost cazuri  de îmbolnăvire cu noul coronavirus și până acum, existau doar dozatoare cu dezinfectant și din când în când, cineva făcea curățenie la băi și vestiare. Dar acum acest lucru nu mai este suficient.
„Până acum, lucrul acesta îl făceam cu diferite categorii de personal, care erau luate la interval de două-trei zile și lor li se cerea să măture în băi, să spele vestiarele, să măture în sălile de pontaj și, deci, nu aveam persoane desemnate care să se ocupe de acest lucru”, mai spune liderul Darius Cîmpean. Liderii sindicali vorbesc despre angajarea a 8 femei, ca personal pentru curățenie, cu un salariu minim pe economie, lucru pe care l-au cerut celor din conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Miercuri la prânz, la mina Lupeni era un focar COVID, cu 14 oameni, iar la termocentrala Mintia mai este un focar cu 8 oameni.
Diana Mitrache