Sindicatele din energie cer responsabililor din Ministerul Energiei să vină la Deva și să discute despre preluarea termocentralei de la Mintia. Fie că e vorba despre primăria Deva, care și subvenționează costul beneficiarilor, fie că este vorba despre Consiliul Județean, lucrurile trebuie tranșate exact.
Asta pentru că plata salariilor și asigurarea căldurii sunt principalele probleme.
Termocentrala Mintia trebuie să se desprindă din Complexul Energetic Hunedoara. Este cea mai bună variantă, la care au ajuns și administratorii Ceh, însă, cei de la minister trebuie să ajungă la Deva. O spun și sindicatele, care au cerut o întrevedere în acest context.
„Am solicitat prezența celor de la Minister, de la CJH, de la Primăria Deva și a factorilor ce pot să decidă predarea/preluarea termocentralei. Așteptăm, un răspuns de la minister în cursul acestei săptămâni, prin care să ne spună în ce dată poate avea loc întâlnirea și vrem să facem ceva, că situația actuală a termocentralei nu mai permite nici plata salariilor și ajungem iar cu oamenii în stradă și cu termocentrala oprită”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la termocentrala Mintia.
Complexul Energetic Hunedoara este într-o situație extrem de gravă din punct de vedere economic, Au fost frământări la mai multe mine din Valea Jiului, pentru că ortacii nu și-au luat salariile la timp, iar în curând situația poate degenera din nou.
„Nu am reușit să plătim chenzina I la timp și mai avem câteva zile și trebuie să plătim chenzina a II-a. Stocurile le avem, tot așa, pentru câteva zile”, mai spune Iștoc.
Termocentrala Mintia are nevoie de stocuri de cărbuni pentru a asigura agent termic în această iarnă. Nu se mai poate funcționa așa, chiar dacă primpria din Deva subvenționează costurile pentru be-neficiarii sistemului centralizat.
„Subvențiile de la Primăria Deva nu sunt date la termocentrală, ci oamenilor care beneficiază de agent termic de la Termocentrală. Dacă nu le-ar da, oamenii ar plăti în plus și nu este o subvenție pentru termocentrală, cum fals, se induce în spațiul public”, a explicat Cristian Iștoc.
Dacă termocentrala de la Mintia ajunge la un UAT, este posibil ca aceasta să funcționeze în continuare. O spun cei care îi reprezintă pe angajați și care își pun mari speranțe în întâlnirea ce va fi programată în perioada următoare.
Diana Mitrache