În schema de fraudare pusă la punct de şeful Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi din DGASPC Timiş, reţinut luni de procurorii DNA pentru luare de mită, sunt și persoane domiciliate în județul Hunedoara.
Cu certificatele false de handicap în mână, cei care le-au obținu fraudulos, au bătut la ușile primăriilor hunedorene pentru a cere ajutor inclusiv pentru  prevenirea şi combaterea infectării cu virusul SARS-CoV2.
Lihor-Laza Laszlo Andras, șeful Serviciului Evidenţă Drepturi Persoane cu Dizabilităţi, este acuzat că a primit bani de la aproximativ 100 de persoane pentru a le elibera certificate false de handicap. Procurorii spun că ar fi pretins şi primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, pentru a întocmi formalităţile necesare obţinerii indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap, în baza unor documente false, persoanele în cauză nefiind îndreptăţite să beneficieze de aceste drepturi. Pe parcursul investigaţiei au fost identificate, până în acest moment, aproximativ 100 de persoane cărora, pentru sume de bani cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro de persoană, Lihor-Laza Laszlo Andras le-ar fi înlesnit obţinerea indemnizaţiei de încadrare în grad de handicap. ”Concret, la data de 4 octombrie 2020, Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi primit, de la un intermediar, 1.600 de euro şi produse alimentare, reprezentând o parte din suma totală pe care ar fi trebuit să o primească pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap pentru două persoane.
La data de 8 noiembrie 2020, Lihor-Laza Laszlo Andras a primit, printr-un alt intermediar, sumele de 2.000 de euro şi 1.900 lei, pentru întocmirea formalităţilor de încadrare în grad de handicap a unei persoane cu domiciliul într-un alt judeţ, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. De asemenea, la data de 8 noiembrie 2020 s-au efectuat două activităţi  de constatare a infracţiunii flagrante cu privire la momentul în care doi dintre intermediarii suspectului Lihor-Laza Laszlo Andras au primit sume de bani şi documente pentru a le remite acestuia”, arată DNA. Schema de fraudă a lui Lihor devenise de notorietate, motiv pentru care persoane din alte judeţe şi-au stabilit provizoriu reşedinţa în judeţul Timiş, pentru a putea obţine un astfel de certificat (de exemplu, din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara, Bistriţa Năsăud). Prejudiciul estimat adus bugetului de stat este de peste 2.000.000 lei/an, mai spun procurorii. Alături de Lihor-Laza Laszlo Andras sunt cercetate și persoane care au îndeplinit rolul de intermediari ai mitei între acesta şi persoanele ce urmăreau să obţină indemnizaţii de încadrare în grad de handicap.
Maximilian Gânju