Primăria orașului Petrila a decis să nu mai perceapă penalități celor ce nu au plătit de ani de zile impozitele și taxele locale. Nu o vor face dacă oamenii achită totul, până în 15 decembrie. După aceea, vor primi avertismente și, ulterior, vor face muncă în folosul comunității.
Deja sunt 15 oameni care nu au achitat taxele de ani buni și care au acumulat datorii la bugetul local, însă, primarul Vasile Jurca spune că îi așteaptă pe toți cei care au lăsat impozitele și amenzile neplătite. Și, deocamdată, este în avantajul lor.
„Există o Hotărâre de Guvern încă de la începutul anului. Noi am adoptat și o HCL, prin care, toți cei care au datorii la bugetul local și au aplicate penalități, pot să și le plătească, fără a mai fi nevoiți să plătească și penalitățile. Pur și simplu acestea se șterg și vorbim de sume mari. Vă dau un singur exemplu: am văzut că a venit cineva care avea o datori de aproximativ 2.900 de lei și a plătit doar 1.200 de lei”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Pretrila.
La Petrila, spune primarul, cam 70 % dintre localnici, plătesc impozitele ori amenzile. Dacă nu o fac acum, până la finele anului, atunci vor suporta rigori mai dure.
„Sunt sume destul de mari, care, dacă nu vor fi plătite, vom fi obligați să recurgem la executori și așa mai departe, până în instanță. Am constatat și că sunt foarte multe amenzi neplătite și, de anul viitor, vom începe demersurile în instanță, pentru a transforma amenzile, în muncă în folosul comunității, pentru că ele vin din urmă, de ani de zile și nu s-a făcut niciun demers”, a mai spus Vasile Jurca, primarul orașului Pretrila.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Primăria orașului Petrila, „atât persoanele fizice, cât şi persoanele juridice care se află în această situație, se pot adresa la Serviciul Impozite și Taxe Locale, până cel târziu la data de 15 decembrie 2020, unde vor fi sprijinite în demararea procedurii de anulare a accesoriilor obligațiilor bugetare (majorări și/sau penalități de întârziere) restante la data de 31 martie 2020, procedură aprobată prin Hotărîrea Consiliului Local nr. 124/2020”
Diana Mitrache