Minerii din Valea Jiului au răbufnit

Minerii de la mina Lupeni au refuzat să intre în șut, joi dimineața, începând cu schimbul I, și neliniștea s-a propagat la toate minele ce aparțin de Complexul Energetic Hunedoara. Oamenii spun că au muncit și au luat doar 80 % din salarii, iar din aprilie au și alte restanțe. Minerii de la schimbul I de la Lupeni au fost cei care au aprins flacăra protestului de această dată. Lor li s-au alăturat și cei de la următoarele schimburi și unda s-a propagat și la Livezeni și la Vulcan. De vină este lipsa banilor și liderii lor spun că se încearcă deblocarea situației.
„Cauza o reprezintă nemulțumirile legate de neplata, sau mai exact, plata parțială a chenzinei I, plus drepturile restante”, a spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele. Șapte lideri ai minerilor de la Livezeni, Vulcan și de la Termocentrala Paroșeni s-au autoblocat, chiar de miercuri seara, în sediul Complexului Energetic Hunedoara, în așteptarea unui răspuns de la administrație.  „Soluția o reprezentau acei bani despre care tot am vorbit și care puteau să fie de marți în conturile companiei. Acești bani au fost obținuți de către sindicat. Noi am cerut banii, în momentul în care a fost inundată mina Lupeni. Am convins, la Petroșani, premierul să adopte acea hotărâre, am reușit să-i deblocăm, iar administratorul special nu a reușit să îi aducă în conturile CEH”, a mai spus Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Cristian Roșu, administrator special la CEH a plecat la București, unde a încercat deblocarea situației, însă, liderii minerilor cred că protestul va mai continua până vineri.   „Situația este extrem de complicată. Acum conflictul va escalada. Își varsă acum toate nemulțumirile și, în mod clar mi-au zis  că, în momentul în care intră banii pe card, își vor relua activitatea. Din punctul meu de vedere, vineri la prima oră ar putea să intre banii pe carduri, dacă lucrurile se mișcă bine la București”, a conchis liderul minerilor.
Protestul minerilor din Valea Jiului vine la numai câteva săptămâni, după ce energeticienii de la Mintia au stat în grevă zile în șir, pe motiv că situația lor este incertă. Complexul Energetic Hunedoara are mari probleme financiare, este în insolvență și nimeni nu a reușit despărțirea CEH în două, până acum.
Diana Mitrache

Advertisements

7 comentarii la „Minerii din Valea Jiului au răbufnit

 • 5 noiembrie 2020 la 18:40
  Permalink

  Jos PNL – ul ! Vrem investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 5 noiembrie 2020 la 20:03
  Permalink

  Deci ce trebuie sa inteleg din comentariul tau ? Ca esti imbecil total ?
  Ce idiot de PSD-ist ! 🙂

 • 5 noiembrie 2020 la 21:00
  Permalink

  Minerii au tot ,,rabufnit,,de parca toate guvernarile i-au oropsit.In 29 au ,,rabufnit,, si partidele istorice le-au facut cadou cate un glont ,in 77 au ,,rabufnit,, iarasi si comunistii i-au plimbat putin prin puscarii si domicili fortate,in democratie au ,,rabufnit,, din nou prin tristele mineriade si au ,,obtinut,, inchiderea a 90 la suta din mineritul Vaii!Acum ,la o noua ,,rabufnire,,rezultatul va fi ,in maxim 2-3 ani,disparitia totala a mineritului in Valea Jiului!Mergeti fratilor in mediul privat si traiti din ceea ce produceti,nu mai asteptati bani moca de la buget!

 • 5 noiembrie 2020 la 21:27
  Permalink

  Ce rentabilitate au aceste exploatari miniere de subteran atata timp cat se importa carbuni prin portul Constanta
  Domnul Fane are perfecta dreptate

 • 6 noiembrie 2020 la 06:54
  Permalink

  Sa merga la munca liderii de sindicat sa nu ia banii degeaba.Acum s-au trezit vezi doamne numai pot ei de grija angajatilor dupa ce au salarii de mii de lei pe luna si muncitorii lucreaza pe minimu pe economie,gargara si minciuna sunteti toti pe-o mana numai mintiti oamenii

 • 8 noiembrie 2020 la 10:25
  Permalink

  Fane Sucmanaru , tu esti ?

 • 8 noiembrie 2020 la 10:51
  Permalink

  Se repeta scenariul la CEH.. Toate ajutoarele de stat pentru reabilitarea unei mine inundate se duc în salarii. De ce? R?spuns. Pentru ca minele nu produc c?rbune.. Bani. Un sistem falimentar care trebuie ras din temelii ?i reconstruit pe principii economice de piata. Mineri ?tiu ca nu va place. Nu este vina voastra.

Comentariile sunt închise.