Suntem în pragul unei noi campanii electorale și abia am încheiat alegerile locale, iar sociologii vorbesc despre lipsa unor oameni implicați. Încă nu s-a ridicat acel candidat care să fie bun și poate că mai avem de așteptat, însă, sociologul Valentin Fulger ne-a spus cam ce ar trebui să așteptăm.

Nu intră în cursele electorale oameni noi și, cei care o fac, nu au toate atuurile necesare. Sociologii, care au studiat în ultimele decenii situația, la fiecare alegeri, ne spun acum cum trebuie să fie acel candidat pe care să îl votăm. Atîta că, încă nu s-o fi născut, „Care e candidatul pe care să punem ștampila? Nu știu, că nu m-am întâlnit cu el. Dar când am să mă întâlnesc, o să vă dau telefon.  Eu îmi văd conducătorul, un om cu foarte multe semne de întrebare în interiorul lui. Și, când spun semne de întrebare, asta înseamnă că omul respectiv este un om care cunoaște multe despre țară, despre Valea Jiului și, în momentul în care ia o decizie, o cumpănește bine, de două, trei, 4 sau 5 ori. Tot ceea ce s-a luat, ca decizie până acum, la nivelul României sau al Văii Jiului, s-a dovedit a fi greșit. Avem cea mai slabă economie din Europa, cel mai slab sistem medical, cel mai slab sistem de educație din Europa, cel mai slab sistem rutier din Europa, cel mai slab sistem de transport pe șinele de cale ferată din Europa, cel ma mare exod din Europa. Dacă cineva mă contrazice, îl rog frumos să mă sune”, spune Valentin Fulger, sociolog, profesor universitar la Universitatea din Petroșani, omul care mereu face sondajele politicienilor și care îi cunoaște foarte bine, atât pe ei, cât și electoratul.

Liderii comunității au dispărut pur și simplu, nimeni nu a găsit un candidat care să fie potrivit acestor vremuri, iar sociologii, care au tot sondat opinia publică, ne spun acum că poate doar unul școlit să ne facă vreo lumină.

Urmează o nouă campanie electorală și deja candidații vin să ne ofere platforme electorale sofisticate, dar rețeta câștigătoare pentru alegători și nu pentru aleși, este, așa cum spun specialiștii, departe de a fi găsită.

Diana Mitrache