Artera rutieră ce duce în Parâng va avea turnat stratul II până la finele acestei săptămâni. Și în paralel se montează parapeții. Cei din Consiliul Județean Hunedoara au făcut o vizită în teren, fix la un an după ce pe acest drum era doar piatră și praf.
Drumul din Parâng poate fi circulabil, iar constructorul vorbește despre o lucrare aproape finalizată, la un an și câteva luni de când a fost preluată.
„În aprilie anul trecut eram în același loc, când am avut prima întâlnire tehnică, în noua formulă. Dar drumul era impracticabil și de aici în sus nu se mai putea înainta, fiind zăpadă și pod de gheață. Astăzi suntem într-un moment fericit. Mai avem aproximativ 600 de metri liniari din drum și tot ce înseamnă asfaltare, inclusiv stratul de uzură va fi finalizat. Credem noi că ne-am atins  parametrii tehnici ai investiției pe care ni i-am propus”, a spus Cătălin Flămânzeanu, director tehnic regional al SC Strabag SRL.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara a venit la fața locului și a  verificat starea drumului.
„Când am ajuns președintele CJ Hunedoara mi-am dat seama că proiectul era respins de ADR V Vest, fiindcă nu era conform și nu am stat cu mâinile în sân. Mi-am propus ca această lucrare să fie opera de început a activității mele de președinte. I-am chemat pe toți  cei implicați, am făcut din nou studiul de fezabilitate, proiect, așa că am reușit să  îl finanțăm prin PNDL 2. Suma care este finanțată este de 17.987.524 de lei, iar cofinanțarea de la CJH  este de 3.226.589 de lei”, a spus Laurențiu Nistor, președintele CJH.
Dar drumul, deși este gata, nu va fi deschis în această iarnă, din cauză că nu este sigur și că lucrările de punere în siguranță ar putea să nu fie finalizate la timp.
„Drumul acesta,  începând cu 15 noiembrie, va fi închis, prin hotărârea Consiliului Județean  Hunedoara. Îl închidem pentru că nu există toate elementele  de securitate. Și, de aceea, anul acesta va fi închis. De anul viitor, însă, va fi deschis”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara. Dacă ninge, nimeni nu își poate asuma riscul, în condițiile în care artera rutieră arată foarte bine, iar șoferii ar fi tentați să apese pedala de accelerație. Asta,  deși constructorul spune și că drumul va avea și parapeți.
„Tot ce înseamnă consolidare și ziduri de sprijin la această investiție, aproape 90% au fost realizate. În paralel, pe zona de final, se vine prin retragere cu lucrările de amenajare a rigolelor în mod special și, în viitorul apropiat vom începe montarea elementelor de siguranță, respectiv parapeții de siguranță pentru acest sector de drum”, a mai spus Cătălin Flămânzeanu.
Drumul arată foarte bine și, de la cabana Rusu se poate urca lejer spre staiunea de munte Parâng. Constructorii toarnă stratul al doilea de asfalt și încep și montarea elementelor laterale.
Diana Mitrache