Trebuie să respectăm legea și, în problema deșeurilor menajere, asta înseamnă, că Ordonanța 74 trebuie aplicată. Despre implementarea ei au vorbit, în ultimele zile, primarii din Valea Jiului, de la Bănița și Baru Mare, cu cei de la Consiliul Județean Hunedoara și asta pentru ca operatorul Supercom să nu fie nevoit să plece. Facem gunoi, dar mai puțin, față de cât a licitat în caietul de sarcini Supercom și nici nu aplicăm Ordonanța 74 în Valea Jiului. Asta a fost nemulțumirea operatorului Supercom, care a vrut să plece de aici, încă din 22 octombrie.
Instrumentele economice care trebuie implementate sunt: „plătește pentru cât arunci”, „răspunderea extinsă a producătorului” și „taxa la depozitare”. Primarii și reprezentanții Consiliului Județean s-au întîlnit, au discutat și au chemat ulterior la discuții și operatorul Supercom.
„A fost o întâlnire constructivă referitoare la colectarea gunoiului. Operatorul a depus o notificare, prin care spunea că reziliează contractul din data de 22 octombrie. A revenit și va mai duce gunoiul până la 1 noiembrie, iar după ample discuții, primarii au înțeles că trebuie implementată Ordonanța 74”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Pe de altă parte, luând în considerare abordarea la nivelul Comisiei Europene care se reflectă în pachetul economiei circulare în locul taxei la depozitare se instituie „contribuția pentru economia circulară”. Și despre asta s-au întâlnit primarii să discute, cu reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.
„Nu e vorba despre creșterea prețului, ci de aplicarea unei Legi, adică a Ordonanței 74. Și unde este lege, nu e tocmeală. Ordonanța respectivă duce la echilibrarea bugetului operatorului, din cauză că a venit și economia circulară și, ca atare, operatorul dă mai mulți bani la deponeul de la Bârcea Mare. Și, în plus, sunt cheltuieli care nu se regăsesc. La licitație, operatorul a licitat 600 de tone, pe când el ridică jumătate din cantitatea scoasă la licitație”, a spus Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Primarii din Valea Jiului sunt puși în situația de a gestiona noua problemă apărută, după ce operatorul Supercom a decis că, în condițiile actuale, nu mai lucrează. Operatorul e dispus să mai ducă gunoiul până la 1 noiembrie, după care, dacă nu se ia o decizie corectă, va sista colectarea deșeurilor menajere.

Diana Mitrache