Episcopia Devei și Hunedoarei și Instituția Prefectului de Hunedoara a decis că este permis accesul în cimitire. De 1 noiembrie, oamenii pot merge la morminte, dar vor fi luate măsuri de siguranță, poliția și jandarmeria urmând să supravegheze locurile.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian a admis că accesul în zona cimitirelor, de Luminație, va fi permis. Incidența cazurilor de COVID -19 încă permite acest lucru și decizia a fost luată după o serie de consultări cu reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei.
„Va fi permisă, cu respectarea legalității. Vorbim despre obligativitatea purtării măștii, de distanțare. Oricum, se desfășoară în aer liber și vor fi respectate și normele legate de slujbele religioase. Asta am discutat și la nivel de Episcopie. Sunt de acord și vor fi mobilizați și jandarmi și polițiști, care să supravegheze acest eveniment”, a spus Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Luminația, sau Ziua Morților este un obicei împrumutat în Ardeal de la Catolici și, în fiecare an, la 1 noiembrie, credincioșii merg la cimitire, unde duc flori și lumînări la mormintele rudelor. Este un obicei împământenit de-a lungul secolelor și oamenii de aici sunt obișnuiți să ia parte la astfel de ceremonii, mai ales că sâmbătă, inclusiv la ortodocși, este o zi în care se pomenesc morții și se dă de pomană.

Diana Mitrache