Jandarmii montani din Parâng au descoperit în urma unei acțiuni în teren doi conducători de utilaje de exploatare a lemnului care trăgeau bușteni prin cursurile apelor de munte. Acest tip de exploatare necontrolată și ilegală creează mari probleme operatorului de apă și canal din Valea Jiului. Cei doi au fost amendați de jandarmii cu amenzi contravenționale în valoare de 8000 de lei.
”Jandarmii montani din cadrul Postului Montan Parâng au depistat două persoane care transportau prin tractare buşteni cu mijloace forestiere prin albiile râului Taia şi pârâului Brăteuş, din munţii Şureanu”, informează IJJ Hunedoara. Firmele care exploatează lemn în amonte de stația de tratare a apei din Taia-Petrila nu sunt la prima abatere.  De altfel, săptămâna trecută a avut loc o întâlnire la Consiliul Județean Hunedoara pe această temă iar conducerea instituției a cerut celor care exploatează lemn să respecte legea.

Probleme și în județ

Un alt hunedorean a fost prins cu ocaua mică, practică des întâlnită în rândul care operează în industria forestieră.
Aproape niciun control al polițiștilor specializați în delicte silvice nu se încheie fără o sancțiune pentru abateri. Astfel, poliţişti din cadrul Secţiei de Poliție Rurală Crișcior, împreună cu reprezentaţi ai Gărzii Forestiere Timişoara, au oprit în trafic, pe DN74, în comuna Buceş, autoutilitara condusă de un bărbat în vârstă de 46 de ani, din județul Alba, care transporta material lemnos (lemn de foc), în cantitate de 20,50 mc, cu 8,5 mc mai mult decât era cantitatea prevăzută în avizul de însoțire. Șoferul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 3.000 de lei şi s-a dispus confiscarea cantităţii de 8,5 mc care nu era specificată în documentele de transport. ” În cadrul aceleiaşi acţiuni, poliţiştii au oprit în trafic, pe DN 74, în comuna Buceș, autoturismul condus de un bărbat de 34 de ani, din județul Alba, care transporta material lemnos (lemn de foc), în cantitate de 2 mc, fără a deține aviz de însoțire”, a informat IPJ Hunedoara. Bărbatul a fost amendat cu 2000 de lei şi s-a dispus confiscarea materialului lemnos. Întreaga cantitate de material lemnos confiscată (respectiv cei 10,5 mc) a fost predată în custodia Ocolului Silvic Brad, fiind evaluată la peste 3000 de lei.
M. Gânju