S-a mai făcut un pas pentru cumpărarea activelor de la mina Petrila. Ministerul Economiei a notificat Consiliul Județean Hunedoara și urmează alți pași în hățișul birocratic, pentru ca acele clădiri să fie cumpărate. Consiliul Județean Hunedoara, însă, a reiterat disponibilitatea de a le cumpăra, imediat ce se va putea asta. Mina Petrila poate trece în custodia autorităților județene, doar dacă va fi cumpărată fiecare clădire în parte. S-au mai făcut acum câțiva pași și primarul se arată optimist.
„S-a finalizat, în urmă cu două săptămâni, evaluarea activelor. A fost solicitat dreptul de preemțiune la Ministerul Culturii. Ministerul și-a declinat dreptul de preemțiune. A fost trimis recent la noi, la primărie. Noi ne vom declina acest drept și, sper eu, așa cum mi-au promis cei de la CJH, activele minei vor fi cumpărate de CJH și numai bine, din 2021, avem noua sesiune de finanțare din fonduri europene și există posibilitatea ca tot acel perimetru al minei să fie dezvoltat pe fonduri europene și să devină un punct turistic pe harta României, pentru că este ceva inedit, ceva care nu mai există la noi”, a spus Vasile Jurca, primarul orașului Petrila.
Cei de la Consiliul Județean spun că vor cumpăra și clădirile și chiar au planuri pentru ele, doar că încă nu s-a trecut de hățișul birocratic.
„Am primit adresă de la SNIM în care ne întreabă dacă acceptăm dreptul de preemțiune. După aceasta, Ministerul trebuie să convoace AGA și apoi să scoată la vânzare aceste active. Dar un singur lucru este clar: președintele CJH nou ales, Laurențiu Nistor a dat asigurări că va face tot ceea ce trebuie ca să cumpărăm activele. Vom face toate eforturile, dar, deocamdată, mingea este la Ministerul Economiei, nicidecum la noi, la CJH”, a adăugat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Ordonanța de Urgență nr 166/2020 a fost promulgată luni, 5 octombrie și era nevoie de această ordonanță, deoarece singura lege în vigoare, Legea 173/2020, interzicea timp de 2 ani înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale. Acum, însă, clădirile istorice de acolo se pot cumpăra.
Experții au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei și cei din Consiliul Județean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizației Dacice, care să scrie proiecte europene și să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziția celor interesați, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparație, ar urma să fie preluată de Asociația Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să își aducă acolo toate serviciile la un loc.

Diana Mitrache