Mintia nu a putut începe furnizarea agentului termic la Deva, iar faptul că primarul de aici a decis să monteze centrale pe gaz la școli și instituțiile ce aveau termoficare, i-a făcut pe sindicaliști să răbufnească. Nimeni nu mai crede acum în salvarea termocentralei. „După ce s-a văzut cu un nou mandat de primar, afirmând tot anul că va salva Termocentrala Mintia, că o va prelua primăria, după alegeri dl primar a avut o vizita fulger la București. La întoarcere, cu informația corectă în cap (închiderea termocentralei), dl primar convoacă de urgență Consiliul local pentru a aproba montarea centralelor pe gaze naturale în cât mai multe instituții publice”, a scris pe pagina de socializare Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia, cu câteva ore înainte de ședința de consiliu de la Deva. Termocentrala rămâne a nimănui și de asta se tem acum cel mai mult oamenii care lucrează acolo și care au și protestat în urmă cu câteva săptămâni.
„Avem practic, confirmarea că se dorește închiderea termocentralei Mintia. Probabil, primarul Devei are informația confirmată chiar de către cei din Guvern. Se trece la montarea în grabă a acelor centrale pe gaz, pentru încălzirea școlilor, grădinițelor. Se uită că sunt 4.700 de abonați casnici care sunt abandonați, ei rămânând în grija noastră, dacă vom reuși să salvăm termocentrala și să trecem iarna ”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Mintia.
Liderul de la Mintia reclamă faptul că oamenii din Deva au fost puși într-o situație dificilă și crede că mulți vor depinde de supraviețuirea termocentralei.
„Nu toți cetățenii au 8.000 de lei puși deopartea acum, ca să treacă pe centrale proprii și, chiar dacă i-ar avea, nu se pot trece 4,700 de apartamente pe centrale termice proprii”, mai spune liderul sindical.
Termocentrala Mintia, conform planului de redresare al Complexului Energetic Hunedoara ar urma să părăsească acest colos și au fost discuții ca aceasta să fie preluată de primăria Deva, ori Consiliul Județean Hunedoara. Doar că, până acum, au fost doar promisiuni de campanie electorală și, în pragul iernii, oamenii par puși în fața caloriferelor reci.
Situația, însă, pare un paradox, atâta timp cât România importă nu mai puțin de 2.100 MW în fiecare zi, energie electrică, în timp ce Mintia ar produce 1.200 MW.

Diana Mitrache