Carbunele din import, stă în port. Termocentralele nu au stocuri

Termocentrala de la Mintia are nevoie de huilă, ca să își facă stocuri pentru iarnă. Nu este de ajuns cantitatea zilnică scoasă din minele din Valea Jiului, iar o mică sincopă ar periclita furnizarea agentului termic în Deva. Așa că energeticienii cer acum sprijin guvernului. Minele de huilă din Valea Jiului pot asigura stocuri pentru câteva zile, dar mai puțin de o săptămână. Din această cauză, energeticienii spun că ar vrea să aducă o cantitate mai mare de cărbuni și să își facă un stoc de siguranță. Mai trebuie doar bani ca să fie adusă la Mintia.
„Cărbune avem pentru două zile, trei. Nu avem stocuri mari. Miercuri s-a întâlnit o comisie de dialog social la Ministerul Economiei, pe problema stocurilor de combustibili pentru producătorii de energie electrică, printre care și CEH. Noi avem o solicitare pentru 200.000 de tone de cărbune, ca să putem trece cu bine iarna”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia.
Cărbunele se află deja în portul Constanța și vine, așa cum spun liderii sindicali, din Africa, însă este nevoie de bani.
„Noi avem un contract în portul Constanța de 70.000 de tone. Cărbunele este deja acolo, dar nu avem bani să îl aducem la termocentrală. Și aici, prin intervenția Guvernului, s-ar putea realiza acest lucru”, a spus Cristian Iștoc, lider sindical la Termocentrala Mintia .
Administrația CEH nu are bani și asta o recunoaște și Cristian Roșu, administrator special la Complexul Energetic Hunedoara, care afirmă că nici cantitatea de cărbune folosită deja din import nu a fost plătită și nu crede că va putea lua o alta.
„De mult timp nu am mai importat cărbune. Avem asigurat cărbunele din Valea Jiului. În fiecare zi, un tren de cărbune pleacă dinspre Valea Jiului, spre Mintia. Este un contract mai vechi în derulare pentru importul de cărbune, dar, din păcate, are o clauză care prevede că primim cărbunele, doar în momentul în care achităm un tren, pe care l-am achiziționat anterior. Nu am plătit încă trenul deja luat, așa că nu se pune problema să luăm un al doilea tren, pentru că nu avem banii necesari”, a spus Cristian Roșu, administrator special la CEH.
În prezent, la Mintia ajunge cărbunele scos din minele Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, singurele mine care funcționează în Valea Jiului. Cantitatea, însă, nu este suficientă și s-a dovedit că, la o simplă întrerupere a circulației feroviare, pentru lucrări, Deva a rămas fără apă caldă. Acum se pune problema termoficării, pentru că temperaturile au scăzut și, tocmai de aceea, sindicatele își pun nădejdea în ajutorul ce ar putea fi primit de la Guvern.

Diana Mitrache

Advertisements

3 comentarii la „Carbunele din import, stă în port. Termocentralele nu au stocuri

 • 22 octombrie 2020 la 09:47
  Permalink

  doare la pasarica pe guvernanti de apa voastra calda principalul e sa aibe bucurestenii carbune si pacura platita din ;meleoanele; din bugetul statului voi ancalziti va cu curentul produs de mintia sau adoptati modelul vaii jiului centrale individuale pe gaz

 • 23 octombrie 2020 la 07:13
  Permalink

  si greva voastra 20 de zile , oprirea pt reparatii , astea nu se spun , de pontajele fictive de la deva cine raspunde , D N A

 • 23 octombrie 2020 la 11:00
  Permalink

  Nu prea mai conteaza pontajele ca oricum nu prea mai face nimeni nimic pe acolo. Toti asteapta finalul, care e foarte aproape. Pe undeva e si normal.
  Infringement pe mediu, proces cu garda de mediu, pleasca cu serviciile de sistem de la sfarsitul anului dispare, de la 1 ianuarie primaria nu va mai acorda subventie pentru gigacaloriile consumate de populatie (in toata tara), primaria Deva isi debranseaza de la sistemul centralizat de termoficare toate scolile si institutiile, populatia a inceput sa se debranseze masiv de la sistemul centralizat de termoficare (care a mai ramas ca mai sunt bransati vreo 13%), instalatiile sunt praf din punct de vedere al starii tehnice, personalul este imbatranit si deprofesionalizat (balast cu pile si relatii), costul de productie este in ceruri, ajutoare de stat nu se pot acorda. Viitor luminos, nu?

Comentariile sunt închise.