Nu mai puțin de 50 de localități, care se află în județul Hunedoara, au mari probleme în ce privește numărul de îmbolnăviri cu noul coronavirus. Inspectorii DSP spun că nu mai sunt locuri în spitale și pe secțiile de terapie intensivă bolnavii așteaptă să se elibereze un loc. Din nefericire, vorbim despre noi recorduri negative în județul nostru, noi focare activându-se recent. Maternitatea din Lupeni este unul dintre noile focare izolate, aici fiind trei cazuri, cadre medicale, depistate pozitiv în ultimele 24 de ore. Managerul Spitalului din Lupeni, Carmen Misaroș spune că situația de la spital este deosebită, în condițiile în care locuri în spital nu mai sunt iar personalul medical se îmbolnăvește rând pe rând. “ Cele trei persoane provin din rândul cadrelor medicale. Sunt oameni dedicați profesiei. Situația este gravă, locuri nu mai avem, personalul medical nu mai face față, rând pe rând se îmbolnăvesc, în curând nu o să mai avem cine să trateze. În ultimele două luni 14 cadre medicale s-au îmbolnăvit. Oamenii trebuie să înțeleagă să respecte minime măsuri de igienă și să respecte regulile”, spune managerul spitalului, Carmen Misaroș. Inspectorii DSP vorbesc despre un număr mare de îmbolnăviri și despre faptul că transmisia este una comunitară.
„Este vorba de un cluster, care s-a adăugat la spitalul din Lupeni, pe secția de neonatologie. Acolo sunt doar 3 cazuri și, în rest, avem focarele în evoluție”, a spus Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Din păcate, avem foarte multe cazuri în județ și, așa cum afirmă inspectorii DSP, trendul este unul crescător.
„Menținem trendul ascendent din punct de vedere al îmbolnăvirilor cu COVID. Nu mai avem locuri în spitale, iar la ATI nu mai este loc de o mare perioadă de timp. Apar și focare noi și situații de localități unde incidența este mai mare de 3 la mie. Sunt foarte multe localități. Inclusiv cu populație puțină, iar acolo incidența este ușor să treacă de 3 la 1000 de locuitori. Sunt 50 de localități care au depășit incidența de 3 la mia de locuitori, 25 între 1,5 – 3 și 398 sub 1,5 sau zero”, mai spune directorul DSP Hunedoara.
În toate localitățile unde rata infectărilor a crescut vor fi luate măsuri în consecință, iar acolo unde rata de îmbolnăvire trece de 3 la 1.000 de locuitori, școlile vor fi închise total.
„Există deja stabilite măsurile pentru localitățile în care rata îmbolnăvirilor este de peste 3 la 1.000 de locuitori. Ele sunt stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. În plus, dacă există școli în aceste localități, vor trece pe scenariul roșu și se vor suspenda cursurile pentru 2 săptămâni”, a conchis Mezei.
Potrivit ISU Hunedoara, până la ora 13, luni, au fost raportate 9 noi cazuri, dar urmau să fie date alte rezultate, după orele serii. Din păcate, însă, în Hunedoara, de la începutul pandemiei, sunt nu mai puțin de 191 de decese, asociate cu noul coronavirus.

Diana Mitrache