Schitul Sfântul Nicolae de la Valea Ungurului din Vulcan a fost aproape neîncãpãtor ieri, 6 decembrie,  la serbarea hramului. Credinciosii au venit la micuta bisericã încã de la primele ore ale diminetii si au rãmas pânã la sfârsitul slujbei. Oameni din întreaga Vale au spus cã vin aici an de an la slujbele religioase oficiate de pãrintele Vasile, iar de hram cu atât mai mult.

Vin cu plãcere de fiecare datã. Locul acesta mã linisteste”, spune un crestin. “ De câte ori când simt cã am o încercare, o greutate sau pur si simplu am nevoie de liniste, vin aici si mã închin”, a mãrturisit si o femeie.

Slujba oficiatã în ziua Hramului, în cinstea Sfântului Nicolae, este una specialã, an de an.“ Trebuie sã multumesc celor crediciosi care vin mereu aici, la slujbele noastre. Întradevãr, este o zi importantã pentru biserica noastrã, dar din nefericire, pãrintele Gurie nu a putut veni la noi, pentru cã si catedrala din Deva are acelasi hram, al Sfântului Ierarh Nicolae.  Despre acesta s-a scris foarte mult si se stie cã el a fãcut si încã mai face multe minuni”, ne-a declarat pãrintele Vasile, preotul staret de la  Schitul Sfântul Nicolae din Vulcan.

Pentru cã în calendar, data de ieri a fost bifatã cu dezlegare la peste, credinciosii au primit si mâncare din partea bisericii. Fiecare participant la slujbã a mâncat bucate pregãtite de femeile voluntare la schit.“ Am pregãtit cam 170 de portii constând în peste fript, cozonac, sarmale si vin fiert”, ne-a spus bucãtãreasa.

“ Pentru noi, prima datã  este rugãciunea, iar mai apoi, vrem ca toti cei care s-au închinat alãturi de noi sã primeascã si câte un pachetel, sã ne împãrtãseascã bucuria acestei zile”, a mai spus pãrintele staret.

Luiza Andronache